Борисов: Абсолютна лъжа е, че обмисляме данък за българи, почиващи в Гърция
Борисов: Абсолютна лъжа е, че обмисляме данък за българи, почиващи в Гърция / снимки: БГНЕС
Борисов: Абсолютна лъжа е, че обмисляме данък за българи, почиващи в Гърция
78689
Борисов: Абсолютна лъжа е, че обмисляме данък за българи, почиващи в Гърция
  • Борисов: Абсолютна лъжа е, че обмисляме данък за българи, почиващи в Гърция

Като абсолютна лъжа определи премиерът Бойко Борисов твърденията, разпространявани от гръцка медия, че държавата обмисля въвеждането на такси за българите, почиващи в Гърция, съобщи правителствената пресслужба.

Тази тема изобщо не е обсъждана на Съвета в никакъв формат, заяви премиерът Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Ето въпросите на българските журналисти и отговорите на премиера в Брюксел:

Гръцко издание ви е цитирало да казвате, че България ще наложи реципрочен данък на българите, които отиват да почиват в Гърция, и на бизнесите, които инвестират в Гърция, ако Гърция въведе данък върху инвестициите в страни с облекчен данъчен режим, какъвто е България.

Абсолютна лъжа!

Не сте ли обсъждали с никого този въпрос?

Първо, гръцките министри нямат достъп до съвета. Знаете, че той е само за премиери и президенти. Абсолютно такава тема не е обсъждана. Това е гръцка пропаганда. С никакъв друг журналист, освен с вас, не съм разговарял. Така че моля да го опровергаете. Абсолютна пропаганда и то в стил да не казвам какъв.

Кажете.

Лош стил.

С господин Ципрас разговаряли ли сте снощи?

Не. Никакъв разговор по тази тема с никого. Затова казвам, че това е нагла лъжа и не им отива на списание ли е, вестник ли е, какво е, да лъжат така.

Не е имало дори дискусия.

Не, никаква дискусия. Никакъв разговор.

Тоест изцяло в полето на измислицата.

Сто процента лъжа, долнопробна. И, ако докажат, че е обратното на това, което казвам, или някой се е срещнал, ще им се извиня на центъра на Атина.

А имало ли е преди Съвета някаква тревога, някакви постъпки от гръцка страна, такава тревога, че у нас идват да си влагат парите, защото е по-нисък данъчният режим?

Не, в България идват, защото е по-стабилно. Защото имаме стабилна политика, стабилни финанси, ясен, прозрачен публичен сектор. Затова идват в България.

Претенции за нелоялна данъчна конкуренция от страна на Гърция не е имало?

Не, не съм чувал. Никой не е говорил с мен на такава тема. Напротив, преди месец се срещнахме с гръцкия бизнес в България. Инвестират хората, работят спокойно. Българите почиват там. Техните хора идват тук за Великден, добре дошли са. Това е просто една пропаганда, но това изглежда им се налага като стил вече.

*Използвани са въпроси на други медии, аудиозаписът е предоставен от правителствената пресслужба.