Сайтът www.nasvetlo.net регистрира сигнали за сива икономика
Сайтът www.nasvetlo.net регистрира сигнали за сива икономика / снимка: Sofia Photo Agency

Кампания срещу сивата икономика обявиха две от най-големите работодателски организации у нас – Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал. Съорганизатори са осем национални медии - Дарик радио, БНТ, bTV, Нова телевизия, Българско национално радио и вестниците "24 часа","Труд" и "Сега". На официалния сайт на кампанията www.nasvetlo.net ще се публикуват предложения срещу сивата икономика и могат да се подават анонимни сигнали срещу нелоялни работодатели. Сивата икономика придобива размерите на епидемия, която заплашва конкурентната среда в страната, обясни председателят на Стопанската камара Божидар Данев.

Секторите, в които е най-разпространена практиката за укриване на доходи, са строителството, туризмът, търговията и финансовото посредничество. Основните причини за укриване на доходи и неплащане на реалните осигуровки са високото данъчно и осигурително бреме, слабият на контрол на властите върху нелоялните фирми и липсата на санкции.

 

В икономиката се въртят огромни суми „сиви пари”, които се използват както за плащане на заплати под масата, така и за купуване на имоти и дори за корупция, категорични са инициаторите на кампанията.

2/3 от работещите в България се осигуряват върху нереални доходи, сочат данни от социологическо проучване, подготвено между 1 и 15 април сред 1000. Болшинството анкетирани посочват като мотив стремежа на работодателите към по-голяма печалба.

На второ и трето място в списъка на причините за укриването на доходи са високите осигурителни вноски и липсата на гаранции, че внесените средства ще се използват за адекватни по размер пенсии в бъдеще. Ако сивата икономика бъде преодоляна, това ще доведе до повишение на Брутния вътрешен продукт, по-големи приходи от данъци и акцизи и повече средства за пенсии.