Иван, Димитър и Тодор извън топ 10 на предпочитаните имена за новородени в Шуменско
Иван, Димитър и Тодор извън топ 10 на предпочитаните имена за новородени в Шуменско / netinfo

Традиционните български имена Иван, Димитър и Тодор не попадат сред първите 10 най-предпочитани имена за новородени през 2014 г. в Шуменско, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Шумен. Сред новородените момчета най-разпространеното име е Георги. На второ и трето място, с равен брой, се нареждат Даниел и Никола, следвани от Кристиан и Мартин. Сред най-предпочитаните мъжки имена в област Шумен са и Калоян, Николай, Алекс и Александър.

При новородените момичета през изминалата година отново най-предпочитаното име е Виктория, следвано от Мария. Третото място се заема от Александра и Габриела. В първите десет най-предпочитани женски имена са и Йоана, Никол, Рая, Сияна, Анелия и Даная. При момичетата тенденцията за навлизане на нетрадиционни имена е по-силно изразена, в сравнение с момчетата.

В рамките на страната, за трета поредна година, сред новородените момчета най-разпространени са имената Георги и Александър. При момичетата най-предпочитани са имената Виктория и Никол.

И в област Шумен, и в страната при новородените деца най-разпространеното мюсюлманско име е Емир, следвано от Мерт, а при момичетата - Елиф, следвано от Мелек, Мелиса, Еда и Гамзе, които са еднакво предпочитани в областта.

През 2014 г. новородените деца в област Шумен са наречени с 699 различни лични имена (734 през 2013 г.). През изминалата година се запазва тенденцията за по-голямо разнообразие на имената при момичетата (361 имена), отколкото при момчетата (338 имена). С две лични имена са записани две новородени.