Путин: Руснаците и украинците са един народ
Путин: Руснаците и украинците са един народ / снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин каза днес, че руснаците и украинците са един народ, предадоха ТАСС, ДПА и Асошиейтед прес.

"Ние в Русия винаги сме смятали, че руснаците и украинците са един народ. Аз мисля така и сега", каза руският президент на митинг с концерт край Кремъл, посветен на годишнината от анексирането на Крим.

"Разбира се, крайният национализъм винаги е вреден и опасен. Уверен съм, че украинският народ ще даде достойна и обективна оценка на действията на тези, които доведоха страната до състоянието, в което тя се намира днес", каза ощв руският лидер.

Преди това Путин разясни, че въпросът за Крим не се свежда просто до "някаква територия, даже тя да е стратегически важна".По думите му в случая е ставало дума за "милиони наши съотечественици, които се нуждаят от нашата помощ и подкрепа".

"Ние разбрахме, че става дума не само за територия, каквато имаме достатъчно, а става дума за историческите корени, за източниците на нашата духовност и държавност, става дума за това, което ни прави единен народ и единна сплотена нация", заяви той.

Путин изрази увереност, че Русия ще преодолее всички трудности, произтекли от наложените й санкции. "Разбира се, ние ще преодолеем всички проблеми и трудности, които се опитват да ни вкарат отвън", каза той. Същевременно Путин декларира, че Москва ще направи всичко, за да може Украйна "да премине възможно най-бързо през този сложен период от своето развитие" и да бъдат нормализирани двустранните отношения.

Източник: БТА