Усмихната кампания отправи послания за мир и толерантност
Усмихната кампания отправи послания за мир и толерантност / DarikNews.bg
"Усмихната" кампания отправи послания за толерантност
78659
"Усмихната" кампания отправи послания за толерантност
  • "Усмихната" кампания отправи послания за толерантност

"Усмихната" кампания с послание за толерантност проведе за втора година Център Амалипе във Велико Търново и още пет града в страната. По този начин организаторите отправиха послание за толерантност и мир между всички граждани. Името, което носи кампанията, е вдъхновено от мисъл на американския писател Хорас Джаксън Браун – „Животът е като огледало – ако се усмихнеш, ще получиш усмивка”.

В кампанията участваха доброволци на младежките групи за толерантност при Център Амалипе в шестте града, създадени преди близо две години, за да се борят с предразсъдъците и стереотипите на младите хора – техните връстници. Проект „Младежта е толерантност” даде основата на дейностите с млади хора по посока на борбата с нетолерантността и продължава дейността си дори след формалното приключване на проекта. Инициативите целят да провокират и насочат вниманието на жителите и гостите на градовете към проблемите на нетолерантното отношение и говора на омраза, базирани на етническа основа.

Във Велико Търново акцията се проведе в двора на 5-ти корпус на ВТУ и района пред театъра в ранните следобедни часове. Доброволците раздаваха ръчно изработени кошнички с цветя (от хартия) и послания. Младежите бяха изработили и специални гривнички, които подаряваха на минувачите. Най-важната част от кампанията бяха огледалата, в които доброволците приканваха хората да се огледат и усмихнат.

Подобни акции днес се порведоха и в Благоевград, Враца, Шумен, Бургас и Пловдив, уточни Момчил Баев, координатор “Здравни програми” в Център Амалипе и национален координатор по проект “Младежта е толерантност”. Според него българското общество е толерантно към другите етноси, а актовете на омраза и агресия са строго индивидуални и правят изключение от правилото.

Чуйте повече в звуковия файл.