Патриотите предлагат да се въведе мълчаливо съгласие, вместо мълчалив отказ
Патриотите предлагат да се въведе мълчаливо съгласие, вместо мълчалив отказ / снимка: БГНЕС, архив

Непроизнасянето в срок от страна на административен орган да се смята за мълчаливо съгласие да се издаде определен акт. Тази промяна в Административно-процесуалния кодекс предлагат от Патриотичния фронт /ПФ/, съобщи на пресконференция в парламента председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов.

Той отбеляза, че с промяната предлагат мълчаливият отказ да бъде сменен с мълчаливо съгласие. Според него това е отдавна очаквана от гражданите и от бизнеса промяна. Симеонов посочи, че очакват в пленарната зала предложението им да бъде подкрепено от останалите политически сили.

Борис Ячев каза, че вчера са разговаряли по предлаганата от тях промяна с представители на работодателските организации, а в следващите дни ще се срещнат и със синдикатите.

По думите на Ячев мълчаливият отказ на практика блокира развитието и на бизнеса и създава препятствия пред всеки гражданин, който има отношение към администрацията. Промяната ще позволи българската администрация да се отвори, да бъде прозрачна, адекватна и много ефикасна към проблемите на бизнеса и на гражданите.

Искрен Веселинов каза, че с този текст предлагат да се сложи край на чиновническата безотговорност и в същото време поставят на дневен ред дебата за административната реформа.