Соларният самолет „Солар импулс-2” ще достигне Китай следващата седмица
Соларният самолет „Солар импулс-2” ще достигне Китай следващата седмица / снимка: БГНЕС, архив

Швейцарският соларен самолет „Солар импулс-2”  ще достигне до територията на Китай следващата седмица, съобщава агенция ТАСС, цитирайки източници от швейцарското посолство в Пекин.

Летателният апарат ще кацне в китайските градове Чунцин и в Нанкин. Ако всичко мине по план, на 23 март сутринта „Солар импулс-2” би трябвало да се приземи в Чунцин в югозападната част на КНР. Преди това пилотираният от двамата швейцарски летци самолет ще кацне в град Мандалай в Мианма.

Заради климатичните условия полетът на соларния апарат изостава от набелязания план. „Солар импулс-2”  пое към околосветския си полет в утрото на 9 март от летище „Ал-Батиин” в столицата на Обединените Арабски Емирства. След това той се приземи в столицата на Оман - Маскате, откъдето излетя за индийския град Ахмадабад.

По-рано беше планирано самолетът да остане в Ахмадабад четири дни, след което да излети за Мианма. След излитането от Нанкин летателният апарат ще трябва за пет денонощия да прекоси Индийския океан. След това му предстои полет над САЩ и Европа. По време на маршрута са предвидени 12 кацания до завръщането на „Солар импулс-2” до изходната точка в ОАЕ.

Източник: БТА