Починалият в мола - жертва на убийство
Починалият в мола - жертва на убийство / Dariknews.bg

Трима души от охранителната фирма на Гранд мол Варна са обвинени за убийството на 52-годишен мъж, който почина в събота в мола. Те са задържани за срок от 72 часа, като предстои да им бъде поискана постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. Престъплението е било извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, съобщават от държавното обвинение.

От търговския център обявиха първоначално, че в обедните часове в събота мъж с вид на бездомник е починал от естествена смърт. Разследването, в което са участвали полицаи от Трето районно управление, обаче е установило, че се касае за убийство.

Жертвата е бил болен от шизофрения, но е пиел лекарствата си редовно. Не е бил агресивен, а много дружелюбен, и хората в района са го познавали добре. За него се е грижел основно брат му, помагала е и майка им, която е възрастна жена със заболявания. 52-годишният варненец имал традиция всеки ден да се разхожда до мола и автогарата, съобщава сайта ВарнаУтре.

След като стана ясно, че мъжът е бил убит, от ръководството на Гранд мол Варна обявиха, че се разграничават от всички актове на насилие и саморазправа и ще предприемат допълнителни мерки за сигурност.

„Ние изказваме съболезнование на близките на починалия и ще окажем пълно съдействие на следствените органи за установяване причините за нещастния инцидент – заяви директорът на търговския център Иво Генов. Разграничаваме се от всички актове на насилие и саморазправа. Те не са и не могат да бъдат част от процедурите за работа в търговския център. Ще информираме медиите за всяка допълнителна информация, която постъпи при нас от полицията или други източници. Предприемаме допълнителни мерки за сигурност, които да гарантират на нашите многобройни посетители спокойствието и добрата среда, които те свързват с нашия търговски център.“

Ръководството на мола ще изиска от фирмите, отговорни за сигурността на територията на комплекса, актуални официални декларации за спазване на процедурите, установни със Закона за частната охранителна дейност. Тези процедури са залегнали в Лиценза за частна охранителна дейност по чл. 5. ал. 2. от закона. Ще бъдат наложени всички произтичащи от закона за Частната охранителна дейност мерки.