Отново бум на телефонните измами, ето какво съветват от полицията
Отново бум на телефонните измами, ето какво съветват от полицията / netinfo

Увеличение на телефонните измами се наблюдава в Разградско – съобщават от ОДМВР-Разград.

От началото на 2015 година до момента са регистрирани 12 измами – само три от тях не са от типа „телефонни”. За периода юли 2014 г. – декември 2014 г. са регистрирани 14 измами. 3 от престъпленията са разкрити, като процента на разкриваемост е 21,43  %.

За същия период на 2013 г. са били извършени 12 бр. измами, от тях са били разкрити 2, като процента на разкриваемост е бил 16,67 %.

Видовете измами, извършвани на територията, обслужвана от ОДМВР гр. Разград, се осъществяват посредством телефонна връзка или пряк визуален контакт между извършителя и потърпевшия – припомнят от полицията. При първите потърпевшите биват заблуждавани за заплащане на парична гаранция на близък, причинил ПТП, при което има починало лице. По-рядко са случаите, в които се прилагат схемите „спечелена награда от лотария”, за получаването на която трябва да се продиктуват номера за зареждане на телефонни ваучери или заплащане на скъпа животоспасяваща ваксина или поставяне на златни болтове за укрепване на счупена става. Извършителите набират произволно избрани домашни телефонни номера, като времето на извършване варира в часовете от 09.00 ч. до към 23.00 часа, напоследък в малките часове на денонощието. Разговорът започва с преправен глас, като целта е припознаване с евентуален близък на жертвата. Впоследствие се включва съучастник, който се представя за длъжностно лице – следовател, разследващ полицай или лекар. При измамите с номера за зареждане на телефонни ваучери извършителите се представят за ръководни служители от централен офис на мобилен оператор или офис на известна верига магазини за бяла техника, където е проведена лотария, при която случайно е набран номер / на тъжителя/, който е печеливш. За получаване на наградата обаче трябва да бъдат закупени ваучери за зареждане на мобилен телефон, на конкретен оператор, чиито номера трябва да бъдат продиктувани. Последният начин служи на извършителите за безплатно зареждане на предплатени импулси. Сим-картите, използвани за осъществяване на контактите с жертвите, при всички случаи са преминали през няколко ръце, което не може да доведе до установяване на извършителите. Собствениците, на които се водят в базата данни на операторите, нямат нищо общо с извършителите.

За довършване на престъплението се използват лица, които нямат пряк контакт с извършителите. Същите са предимно таксиметрови шофьори от региона, а също и други живущи на съседни територии или трайно безработни лица, публикували обяви за транспортни услуги в медиите.

Наблюдава се тенденция на подбор на потърпевшия, като вниманието на авторите е насочено предимно към възрастни граждани, които лесно се доверяват и могат да бъдат бързо въведени в заблуда. Впоследствие трудно могат да опишат извършителя, което значително затруднява работата по разкриване на престъпленията.

Би могло да се твърди, че отделните престъпни групи, извършващи такива престъпления използват само една от посочените легенди за заблуда, която непрекъснато усъвършенстват.

Въпреки активната работа на полицията по предотвратяването на това престъпление, то остава тревожен фактор в криминалната оперативна обстановка в региона.

 

От ОДМВР-Разград напомнят отново: "Не се доверявайте в никакъв случай, ако някой по телефона се представи за следовател, полицай, адвокат, лекар и ви поиска пари! Помислете и намерете начин да се свържете с цитираните от измамника ваши роднини и близки!"