Как птиците намират юг?
Как птиците намират юг? / Thinkstock/Getty Images

Как птиците намират юг? Как се ориентират и знаят кога са стигнали?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Този въпрос напомня един виц, който чухме наскоро. Кога кокошката отлитала на юг? Когато шута дойде от север. Но, разбира се, кокошките не са прелетни птици, а и не е хубаво да им се нанасят шутове, защото после класирането е след 7-мо място.

Най-напред нека изясним, че птиците, които отлитат на юг, не са длъжни да го правят. Не си ги представяйте чак толкова зиморничави, че като скове студ и те да имат нужда от някаква топло елеченце, като онези, с които обличат болонките и йоркширите в парка. Проблемът е в храната. Зимата предлага много ограничен ресурс от храна и затова голяма част от пернатите отиват в по-топли географски ширини, където яденето е по-достъпно. Нещо като гурбет, но временен, не за постоянно. Но как става тази работа? С нещо като вграден GPS . Въпросът за миграцията на птиците не е от вчера. Още Омир и Аристотел са се дивели на това чудо. И в Библията е описано.

Има няколко теории за това как се ориентират. Говорим за модерни теории, иначе теорията за божествената навигация я оставяме настрана, засега. Първата теория, през която ще минем е за обонянието. Вие си викате: Абе какво обоняние при птиците. Те дори нямат нос, имат човки. Но не е точно така. Много добре се ориентират по миризми. Това е един от начините, по които намират обратно дома си. За намиране обратно на дома, ясно. Но на какво мирише юг? На какво ли не. Това е теорията на университета в Пиза. До 500 километра птиците могат да се ориентират с обоняние. Още повече, че като се издигнат високо над земята хем всичко им е на длан, хем могат да миришат. Но това е и най-противоречивата теория.

По-разпространена е теорията за слънчевия компас. Тя е от 1951 година и е на Густав Крамер.  Птиците знаят посоките на света по слънцето и неговото движение по небосклона. Това движение не ги обърква изобщо, те винаги знаят коя посока накъде е. Така че юг е ясно накъде е. Това е заложено в гените им. А нощно време? Нощно време, ако не им се спи, ако са нощни птици, както се казва, навлизаме в звездната теория. Според нея те имат вграден звезден компас. Подобно на моряците могат да се ориентират за посоките на света по звездите. Теорията е от 1957 година и е на Франци Еленор Заур. И макар и вярна отчасти, компасът не е точно толкова вграден, колкото си представяте. Тоест птиците знаят как да го използват, но младите птици най-напред се ориентират по движението на небесните тела. В един експеримент в планетариум, на младите птици завъртели наобратно небесните тела и така им сменили представата за север и юг. Какво станало с тези бедни птици, с объркания GPS, не е ясно. Надяваме се да не им се е налагало да летят на юг, защото са щели да стигнат на север.Благодарим ви немски учени.

Този експеримент е завършен през 1967 година от Стивън Емлън, така че не само немците трябва да виним. Има още една теория. Тя е от 1960 година, пак немска. Тя е свързана с земните магнитни полета. Птиците ги усещат и по този начин имат нещо като карта. Разбира се, и това е само теория. Вие си изберете която искате, но дотук човечеството знае това за птиците - ориентират се с човка, от височина, по слънцето или звездите, или по земните магнитни полета, докато не стане ясно, че имат нещо друго, което ги кара да разпознават къде е юг.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате