Японци пренесоха безжично енергия на 55 метра през въздуха
Японци пренесоха безжично енергия на 55 метра през въздуха / Thinkstock/Getty Images

Японски учени са успели да пренесат безжично енергия, извършвайки ключова крачка към възможността за генериране на слънчева енергия в Космоса, пише Discovery News. Изследователите са използвали микровълни, за да доставят 1.8 киловата - достатъчни за захранването на електрически чайник, до приемник, отдалечен на 55 метра.

Разстоянието не е голямо, но технологията има потенциал да проправи път към пренасянето на огромните количества соларна енергия, налични в Космоса, към Земята, посочва говорител на Японската агенция за космически изследвания (JAXA), пише .

"За пръв път някой успява да изпрати приблизително 2 киловата електричество чрез микровълни към малка цел с помощта на устройство за прецизен контрол на насочването", изтъква той. Агенцията работи от години върху създаването на системи за космическа слънчева енергия.

Едно от основните предимства на слънчевата енергия в Космоса е постоянната й наличност, тъй като там тя не зависи от климатичните условия или от цикъла „ден-нощ". Изкуствените сателити, какъвто е и Международната космическа станция (МКС), отдавна са в състояние да използват слънчевата енергия, но изпращането й към хората на Земята все още е сюжет от научната фантастика. Японското постижение обаче дава надежда, че в бъдеще човечеството ще може да използва неизчерпаемия източник на енергия в Космоса. Идеята е соларни сателити, излъчващи микровълни и оборудвани с панели, които събират соларна енергия, да бъдат изпратени на 36 000 километра над Земята. "Възможно е да минат десетилетия, преди да станем свидетели на практическото приложение на технологията - може би през 2040 година или по-късно", отбелязват от JAXA . "Изправени сме пред редица предизвикателства - как да изпратим огромни структури в Космоса, как да ги конструираме и поддържаме", казват от агенцията.