Свлачище се активизира край Елена
Свлачище се активизира край Елена / снимка: Община Елена

Свлачище затруднява движението в посока Елена - Лазарци – Мийковци. Свлачищният процес се е активизирал в неделя в резултат на обилни валежи от дъжд и сняг, и интензивно снеготопене. Още тогава са предприети незабавни мерки по обезопасяване и сигнализиране на участъка, съобщават от кместката администрация в Елена. За случая са информирани всички институции, здравни заведения и фирми, които пътуват в района. Разговори са проведени и с директора на Държавно горско стопанство- Буйновци и дърводобивните фирми, а също и със собствениците на строителни обекти в Мийковци и околните села.

Лично кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев и специалисти на администрацията извършиха оглед на мястото. Разрушен е банкетът и увредена част от външната пътна лента. Свлачището е с ширина 18 метра и дължина близо 30 метра. Възможно е да обхване нови части от склона, включително по-голяма част от пътното платно, което може да доведе до затваряне на участъка за движение на МПС и да възпрепятства достъпа до селата Мийковци, Високовци, Игнатовци, Ралиновци, поради невъзможност за осигуряване на обходен път.

Движението по пътя Елена - Лазарци - Мийковци, в участъка от отклонението за с. Мийковци, е ограничено за движение на товарни автомобили. Работи се в посока максимално бързо осигуряване на средства за извършването на ремонта. Предстои оглед от експерти и заседание на Щаба за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при бедствия и аварии на територията на община Елена.