Роми тормозят цяло село, събирали такса „спокойствие
Роми тормозят цяло село, събирали такса „спокойствие / снимка: Нова телевизия

Цяло село се вдигна на бунт срещу ромска фамилия. В село Чомаковци, Община Червен бряг, с години хората са тормозени от трима братя, които се самонастаняват в изоставени къщи, бият местните жители и ги изнудват за пари, разказва Нова телевизия.

Хората дори твърдят, че братята събират такса "спокойствие", за да не бият и ограбват. Местните многократно са подавали жалби в полицията, но резултат нямало.

Братята Георги, Петко и Минчо са от луковишкото село Беленци. Преди 25 години заедно със семействата си се преселили в село Чомаковци. Тръгваме към мястото, където живее ромската фамилия, за да ги попитаме искат ли от хората такса "спокойствие", за да не ги бият и ограбват.

Откриваме най-големия от тях Петко и жена му пред малка бяла къща. Твърдят, че я купили отдавна. Разказват, че преди живеели в квартири из селото, но отричат да са обирали други домове. Петко не крие, че е излежавал няколко присъди за извършени кражби. Последно лежал девет месеца за кражба на дърва. Преди две седмици излязъл от затвора. Твърди обаче, че никога семейството му не е заплашвало или изнудвало за пари хората в селото.

Свада със стрелба се разиграла миналия четвъртък, когато в селото от гурбет се завърнали мъже от друга ромска фамилия - Златкови. Петко твърди, че именно те нападнали семейството му пред дома им. Полицаи и жандармеристи от Плевен разтървали двете фамилии и задържали Петко и двамата му братя. 24 часа по-късно Петко е освободен, а братята му Георги и Минчо все още са в ареста. Семейството на Петко обаче недоволства защо и другите участници в свадата не са арестувани.

"През годините проблемите с всеки изминал ден се задълбочават. Засега няма никакво разрешение на проблема. Вследствие на жалбите на хората, ромите са викани в полицията, предупреждават ги и до там", обясни кметът на селото Павел Иванов.

Източник: Novanews.bg