Разцепление в АБВ в Пловдив
Разцепление в АБВ в Пловдив / снимка: БГНЕС, архив

„Стремежът ни в голямата част от страната е АБВ да се яви на предстоящите местни избори със собствени кандидати, както за кметове, така и със свои листи за общински съветници".

Това заяви днес в Пловдив зам.-председателят на партията Румен Петков.

Той бе категоричен, че желанието на партията да се яви самостоятелно на изборите не изключва активния диалог с останалите политически формации и на първо място - тези, които са в ляво.

По думите на Петков важна е убедителната кандидатура:

„За нас участието в коалиция не е самоцел или предпоставка за участие на изборите , но не е и нежелано явление".

Зам.-председателят на АБВ коментира срещата с медии от 11 март, на която Христо Барутчиев бе представен като новия председател на партията, избран на градска конференция на 7-ми март, в присъствието на 131 делегати. По думите на Румен Петков тези действия са нелегитимни.

На пресконференцията, организирана от Румен Петков, Валентин Петров и Нина Найденова, дойде и почетният председател на АБВ в Пловдив доц. Георги Паскалев, придружен от представители на точно тези "нелегитимни", според Румен Петков, градски структури. Паскалев направи опит да осъществи диалог с Румен Петков, но такъв така и не се осъществи. Не се изключи възможността обаче двете формации на партията да се явят на предстоящите избори със собствени кандидати.