Стотици наводнени къщи в Пазарджишко
Стотици наводнени къщи в Пазарджишко / снимка: Dariknews.bg, архив

80% от къщите в най-голямото село в пазарджишка област Мало Конаре са наводнени, съобщи за Дарик кметът Димчо Караиванов.

Наводнените къщи са стотици, в селото живеят над 5000 души, обобщи кметът и допълни, че причината за бедствието са подпочвените води, чието ниво е повишено заради обилното снеготопене през последните дни.

"Не разчитаме на никого, разчитаме времето да се оправи и водата да се оттече", заяви Караиванов.

Кметът обясни, че сигналите, които са получени през последните два дни са десетки и самият той е в непрекъсната връзка с институциите, както и с жителите на Мало Конаре.

"Засега успяваме с изпомпване да предпазим от наводнение котелните помещения на детската градина и училището", каза и допълни, че за къщите нищо не може да се направи, защото изпомпената вода се връща отново и се получава двоен ефект.

В шестото по големина село в България са изключително притеснени и от рязкото покачване на нивото на р. Луда Яна. Като основна причина за бедствието кметът Караиванов посочи непочистваното повече от 20 години речно корито.

Сигнали за десетки наводнени къщи, мазета, избени помещения и земеделски площи са подадени и от съседните равнинни села - Хаджиево, Огняново и Добровница.