Природните бедствия нанасят на страните по света щети за 300 млрд. долара годишно
Природните бедствия нанасят на страните по света щети за 300 млрд. долара годишно / снимка: БГНЕС, архив

В японския град Сендай започна работа Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от бедствия с участието на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, японския премиер Шиндзо Абе, държавни лидери и министри, предаде ТАСС.

"Това, което планираме да обсъдим на тази конференция е реалност за милиони хора по цял свят. Именно потребностите на тези хора трябва да вземем предвид в хода на дискусиите ни", заяви при откриването на конференцията Бан Ки-мун.

По оценка на ООН ежегодните щети от стихийни бедствия по света достигат 300 милиарда долара. По думите на генералния секретар на ООН, ако всяка година се отделят по 6 милиарда долара за развитие и поддръжка на програми за предотвратяване и намаляване на рисковете от бедствия, това ще помогне да се понижат щетите до 360 милиарда долара за целия период до 2030 г.

Правителството на Япония ще отдели 4 милиарда долара през следващите четири години за минимизиране на последствията от природни бедствия в света, включително развитие и изграждане на инфраструктура, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

В следващите четири години Япония също така ще обучи 40 хиляди специалисти по предотвратяване на природни бедствия, добави Абе, който благодари за подкрепата на международната общност за Япония в борбата с последствията от трагедията на 11 март 2011 г. На тази дата страната пострада от земетресение с магнитуд 9,0, което предизвика цунами с височина на вълните до 40 метра. В тази трагедия бяха разрушени 40 хиляди постройки и бяха унищожени градски квартали и цели населени места. Бе предизвикана и авария в АЕЦ "Фукушима" с отделяне на радиация. Земетресението взе почти 19 хиляди жертви.

Източник: БТА