Обстановката в Смолянско остава тежка
Обстановката в Смолянско остава тежка / снимка: БГНЕС

Остава бедственото положение в област Смолян. До две малки населени места - Баните и Неделино, се очаква в следващото денонощие да бъде пробит достъпа. Остава и проблемът с тока - все още 75 населени места са без захранване. До 10 дни се очаква то да бъде възстановено, а там където това не може да се направи - да се доставят генератори.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова проведе заседание с областния кризисен щаб в Смолян. Взето е било решение падналите дървета да бъдат раздавани приоритетно на социално слабите и на пострадалите от бедствието.

Пораженията са сериозни и има вероятност те да останат без ток още седмица, заяви областният управител на Смолян Недялко Славов. Сериозни са пораженията и по горските масиви. Славов заяви, че ще бъде осигурена пътна връзка до всички населени места в областта, дори и до най-малките села.

Основните усилия са насочени към разчистването на пътя за Мугла, както и към населените места без няма достъп в общините Неделино и Баните. Допълнителна техника към момента има и по разчистването на републиканската и общинска пътна мрежа.

По данни на щаба в област Смолян няма бедстващи хора, нито нуждаещи се от лекарства.