Нови две жертви на снежното бедствие в Кърджалийско
Нови две жертви на снежното бедствие в Кърджалийско / снимка: БГНЕС, архив

Още две жертви взе снежното бедствие в Кърджалийско. С тях загиналите заради природната стихия в региона стават трима, съобщава „24 часа".

Тази сутрин край ардинското село Бистроглед е бил открит трупът на 56-годишен мъж, живеещ в една от махалите на селото. Той бил намерен в пряспа. При огледа не са открити улики за извършено престъпление, а аутопсията показала, че смъртта е настъпила след измръзване. Близки на мъжа разказали, че снощи той тръгнал към Бистроглед, за да зареди джиесема си в местния магазин, където имало генератор и не се прибрал у дома. Днес сутринта съседите му тръгнали да го търсят и го намерили в пряспа край пътя.

Втори труп е открит край Чернооченското с. Куцово също днес сутринта. На него се натъкнали местни хора, тръгнали да разчистват снега. Мъжът е непознат за жителите в района. Предполага се, че това е обявеният за общодържавно издирване на 10 март 47-годишен мъж от Горни Воден, който гостувал на семейство в кърджалийско с. Ненково. Селото се намира на около 10-ина километра от мястото, на което е открит трупът.

Първата жертва на стихията беше открита на 9 март на 3 метра от автобусната спирка на с. Горна кула на главния път Кърджали Крумовград.

Междувременно областният управител Илия Илиев отмени бедственото положение на територията на област Кърджали, считано от 15:00 ч. днес поради отпадане на обстоятелствата, послужили като основание за обявяването му, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Институциите от Единната спасителна система остават в готовност да реагират в случай на влошаване на времето и възникване на произшествия. Във връзка с очакваното интензивно снеготопене остават в сила превантивните мерки срещу наводнения. На кметовете е разпоредено да следят състоянието на водните обекти, а дежурните по общини да подават актуална информация за обстановката по места.

Към днешна дата главните пътища на територията на община Кърджали са отворени и няма населени места без достъп до тях. Това каза днес на пресконференция кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис. Той допълни, че тази ситуация по отношение на пътищата е от два дни. По думите му до края на утрешния ден община Кърджали ще влезе в нормалния ритъм на живот - разчистени пътища, електрозахранване и водоподаване.