Бъчварова: В европейското пространство запазването на сигурността трябва да е общ ангажимент
Бъчварова: В европейското пространство запазването на сигурността трябва да е общ ангажимент / снимка: БГНЕС, архив

В единното европейско пространство запазването на високото ниво на сигурност трябва да бъде общ ангажимент, заяви Румяна Бъчварова. Първото посещение извън страната на вицепремиера, в качеството й на министър на вътрешните работи, е в Брюксел. Тя участва в редовното заседание на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", съобщиха от МВР.

Дискутирани бяха мерки, насочени към повишаване на ефективността на борбата с тероризма. Министрите се обединиха около необходимостта от предприемане на бързи действия в четири основни области - повишаване на граничния контрол, ограничаване на възможностите за използване на интернет с терористични цели, борба с трафика на огнестрелни оръжия и задълбочаване на оперативното сътрудничество между държавите-членки.

В изказването си пред Съвета министърът на вътрешните работи Бъчварова акцентира върху важността на граничния контрол и приноса на България при охраната на една от най-важните външни граници на ЕС. Подчертана беше ролята на държавата ни за гарантиране на вътрешната сигурност на Съюза.

Вицепремиер Бъчварова обърна внимание и на необходимостта от предприемане на законодателни и оперативни мерки за борба с трафика на огнестрелни оръжия с цел намаляване на циркулацията на нелегално оръжие на територията на ЕС.

Министрите обсъдиха тенденциите и по-нататъшните действия за намаляване на миграционния натиск към ЕС. Подкрепено бе предоставянето на допълнителни средства на ФРОНТЕКС за засилване на капацитета на агенцията. Вицепремиерът Бъчварова подчерта значението на географския баланс при прилагането на мерки за ограничаване на миграционния натиск. Необходимо е и запазването на постоянен фокус върху морските граници и върху външните сухопътни граници на ЕС в един от трайно засегнатите маршрути - Източносредиземноморския, добави тя, като настоя и за засилване на сътрудничеството с Турция.

В рамките на участието си в съвета вицепремиерът Бъчварова проведе двустранна среща с федералния министър на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер.