Последна инстанция: Убиецът на Надежда излиза от затвора на 37 години
Последна инстанция: Убиецът на Надежда излиза от затвора на 37 години / Радка Минчева, архив
Последна инстанция: Убиецът на Надежда излиза от затвора на 37 години
78550
Последна инстанция: Убиецът на Надежда излиза от затвора на 37 години
  • Последна инстанция: Убиецът на Надежда излиза от затвора на 37 години

Последна инстанция – Върховен касационен съд – намали присъдата на 21-годишния Танжу Сами от Исперих по делото за убийството на 19-годишната му бивша приятелка Надежда Минчева.

Окръжен съд-Разград, а след това и Апелативен съд-Варна приеха за справедливо наказание лишаване от свобода за 19 години, магистратите от ВКС обаче намалиха наказанието с 3 години и така, ако излежи целия размер, убиецът ще излезе от затвора на 37-годишна възраст.

Ще припомним, че през април 2013 г. младият мъж уби Надя в местността „Айорман“ край Исперих, тялото й той скрил в лисича дупка. След това се укрил, а когато след 6 дни полицията го намерила, направил самопризнания и посочил мястото, където бил трупът. Сред тезите на защитата му пред съда бе, че престъплението били извършено по непредпазливост.

Пред ВКС адвокатът му е представил и становище за установени процесуални нарушения, но съдът не ги е приел.

Според последната инстанция обаче част от обстоятелствата, преценени от разградския и варненския съд като отегчаващи, не са такива. Магистратите смятат, че не е бил налице продължителен период от време, през което не е сътрудничел на полицията, а също така и няма данни, че поведението му не подлежи на корекция, а разкаянието му е непознато – констатации, направени от първа и втора съдебни инстанции.

ВКС определя наказанието на Танжу Сами да е 16 години лишаване от свобода, потвърждава останалата част от присъдата – относно гражданските искове на родителите на Надя – по 100 000 лв. кръвнина за всеки от тях.