Пътят до Ардино вече е отворен, проходимо е и до Смолян, възстановено е водоподаването
Пътят до Ардино вече е отворен, проходимо е и до Смолян, възстановено е водоподаването / netinfo

Водоподаването в Ардино вече е възстановено след като народният представител  Цвета Караянчева осигури чрез министерството на енергетиката 100-киловатов генератор за захранване на помпената станция, съобщиха от пресцентъра на кризисния щаб в Кърджали. Общината все още е без ток, но пътят до там вече е отворен, проходимо е и до Смолян. Предстои да започне разчистване на вътрешната мрежа.

Областният кризисен щаб е в готовност да осигури помощ на всички нуждаещи се от храна и лекарства в Ардинско, след като вчера хеликоптери спуснаха пакети с продукти на гладуващо семейство от Голобрад,  доставиха инсулин на двама болни от Любино и транспортираха до Пловдив родилка от Горно Прахово.

Пътната обстановка в региона постепенно се нормализира. Над 90 на сто от общинските пътища в Момчилград вече са отворени.  На територията на Крумовград разчистват пътищата към Токачка, Аврен и Черничево. Вече има достъп до Егрек и Малък Девисил. Там ще бъде пренасочена роторна машина от Маказа. В Джебел пробиват пътя Мишевско – Църквица.

Допълнителни екипи на Горското са ангажирани в разчистването на падналите дървета, които блокират движението.

Продължава работата по възстановяване на електрозахранването. В община Кърджали на тъмно са само в с. Скална глава. В Джебел – в района на Устрен. Без ток са и 23 села в Момчилградско, 13 в Чернооченско и 70 процента от селата в Крумовградско.

Шест села в община Кърджали са без вода. На сухо са и всички населени места, в които няма ток.

Заради повишения приток но вода е отворена една клапа на яз. „Студен кладенец“.