Варненски и британски специалисти ще обсъждат грижите за децата с муковисцидоза
Варненски и британски специалисти ще обсъждат грижите за децата с муковисцидоза / Дарик Варна, архив

Работна среща, посветена на рядкото заболяване муковисцидоза, ще се състои от 9:00 часа в зала „Проф. Владимир Иванов" на УМБАЛ „Света Марина". В нея ще вземат участие лекари от Великобритания и специалисти от Втора детска клиника при университетската болница, представители на Българската асоциация по муковисцидоза, родители на деца с муковисцидоза, неправителствени организации, специализанти, студенти и медии.

Първата по рода си среща у нас се организира от Втора детска клиника при УМБАЛ „Св. Марина", неправителствената организация Child Health International, лекари от Великобритания, работещи с пациенти с муковисцидоза и Abbott България със съдействието на ръководството на болница „Св. Марина" и Медицински университет „Проф. д-р П. Стоянов" - Варна. В рамките на деня на територията на Втора детска клиника ще бъдат извършени консултации на пациенти от британските лекари.

Муковисцидозата е тежко генетично, автозомно-рецесивно заболяване, което се проявява в детска възраст и се характеризира с нарушена функция на екзокринните жлези. Във Варна се наблюдават и лекуват над 50 пациенти, страдащи от рядкото заболяване, повечето от които са деца.