С военни машини разчистват пътищата към села в община Смолян (СНИМКИ)
С военни машини разчистват пътищата към села в община Смолян (СНИМКИ) / netinfo
Обстановката в Кърджали обобщава Павел Тенчев
78506
Обстановката в Кърджали обобщава Павел Тенчев
  • Обстановката в Кърджали обобщава Павел Тенчев

С военни машини се разчистват пътищата към села в община Смолян, които остават изолирани в бедствената обстановка заради снега, съобщиха от пресцентъра на общината. Без ток все още са почти всички села в общината. От общината подпомагат екипите на електроразпределителното дружество EВН, осигурявайки дървосекачи за разчистване на терените от многото паднали дървета.

Доброволците от община Смолян от събота са на терен и не спират да работят, посочи кметът Николай Мелемов. В екипите по разчистване на последиците от снежното бедствие са се включили работници от горските стопанства и лесничействата.

Според информация от пресцентъра няма сигнали за бедстващи хора. Започна извозване на снега, струпан при почистването на улици и тротоари. Проблеми с доставки на хляб няма, след като бе възстановено електрозахранването в областния град.

Областният управител на Смолян Недялко Славов изпрати писма до мобилните оператори с настояване да се предприемат спешни мерки за възстановяване на комуникационните връзки в региона, съобщиха от Областната администрация. Копия на писмата са отправени до Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ.

В писмото се посочва, че в по-голямата част от областта липсва каквато и да е мобилна връзка с населението в отдалечените места. Изключително сме притеснени от липсата на активност (от страна на операторите), които да предприемат необходимото по възстановяване на комуникацията, пише в документа. Покритието на мобилните телефони е прекъснато в десетки населени места след изключването на електрозахранването на клетките на операторите.

Без подобна връзка сформираните екипи и областният щаб не могат да предвидят и не разполагат с реална информация в случай на бедстващи хора, което не позволява и своевременно съдействие, се казва в писмото до операторите.

От областната управа настояват пред ръководството на мобилните оператори да се разпоредят необходимите мерки, за да бъдат възстановени в най-кратък срок всички комуникационни услуги на територията на областта.

С военни машини разчистват пътищата към села в община Смолян (СНИМКИ)
netinfo

Община Ивайловград обяви бедствено положение

Язовир „Ивайловград” прелива трети ден, „Кърджали” и „Студен кладенец” разполагат с достатъчно свободни обеми.

Късно снощи община Ивайловград също обяви бедствено положение, но водоемът не застрашава местните жители. Днес към 12.00 ч. преливната вълна над твърдата клапа достигна 55 сантиметра, притокът на водните количества е от 420 куб.м/сек, нивото се покачва с 0,5 см/ч, съобщиха от ръководството на Язовирския район.

Над 320 снегорини чистят по републиканската пътна мрежа

Над 320 снегорини работят в момента по републиканската пътна мрежа. 50 машини, от които шест роторни снегорина, продължават да разчистват пътищата в област Кърджали, съобщават от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Основната пътна мрежа в област Кърджали е отворена за движение. 80 на сто от пътната инфраструктура в областта е проходима. Сериозен проблем при разчистването й създават постоянно падащите дървета от тежкия сняг, пише в съобщението.

С военни машини разчистват пътищата към села в община Смолян (СНИМКИ)
netinfo

Възстановено е захранването на по-голямата част от съоръженията на ЕСО

Четвърто денонощие екипите на оператора, в сътрудничество с разпределителните дружества и държавните институции, работи по отстраняване на авариите.

От 44 засегнати електропровода 110 kV вече е възстановено захранването на над 30 съоръжения. В късните часове на 9 март успешно са захранени с електроенергия подстанциите „Широка поляна” и „Северни Родопи”, както и подстанциите „Смолян” и „Пампорово”.

Критична остава обстановката в района на Рудозем, Мадан и Велинград. Продължава работата по възстановяването на захранването на подстанциите „Мадан”, „Конски дол”, „Ерма река”, „Ардино” и „Велинград”.