Четвърти ден снежното бедствие в Кърджали продължава
Четвърти ден снежното бедствие в Кърджали продължава / netinfo

Четвърти ден – бедствено положение в област Кърджали. Обстановката в региона  остава критична.

Продължава разчистването на пътя Кърджали-Ардино. Роторните снегорини са на 4 км от общинския център, но на разклона за Даладжата са възпрепятствани от падналите дървета. Екипите очакват до няколко часа движението да бъде възстановено напълно.

Броят на населените места без ток остава около 200. Цялата община Кирково е без ток, с изключение на район Бенковски. Без ел.захранване са всички населени места в Крумовградско, Джебелско и Ардинско.  В община Черноочене подаване на ток има само в централната част и в горната махала на с. Свободиново. В община Кърджали на тъмно са 10 села, в Момчилградско без ток са част от градските квартали и 14 населени места.

Пътят Кърджали – Асеновград през Паничково остава затворен. Хасково – Кърджали през Черноочене е проходим за леки автомобили, товарните се пренасочват през с. Мост. С изключение на Ардино има достъп до всички общински центрове. Отворени са и част от отсечките от общинската пътна мрежа. Всички населени места в общините Ардино, Джебел, Крумовград и Черноочене са без вода. На сухо са и жителите на 6 села в Момчилградско и 10 в община Кърджали.

Кризисният щаб поиска хеликоптер за извозване на две жени в тежко медицинско състояние от Ардинско, до които не може да се стигне по никакъв начин, заради високите преспи и активирали се свлачища в района. Едната е от тях е онкоболна от с. Голобрад,  другата е инсулинозависима, с инвалидност, от с. Брезен. От Голобрад е постъпил сигнал и за семейство с 6 гласуващи деца. Двама диабетици имат нужда от инсулин и в село Любино.

Освен хеликоптер е поискана и специализирана снегопочистваща техника от министерството на отбраната – пет верижни машини УТВ и товарна платформа. Оттам вчера осигуриха хеликоптер, който обследва повредите по електропроводите в Ардинско.  Депутатът Цвета Караянчева и екип на БЧК с високопроходим автомобил поеха към община Ардино, за да доставят лекарства, вода и храна на хората в бедстващите села. На 25 сигнала за тежки произшествия са се отзовали екипите на ПБЗН през последното денонощие. Обажданията са основно за паднали дървета, закъсали МПС и оказване на спешна медицинска помощ. 

На  9 март към 23.00 часа беше направен пробив на пътя за с.Охлювец.  Часове наред  местни хора помагаха  при разчистването на  пътя. От полунощ е достъпен  и пътят към с.Черна скала. При почистването на снега  на пътя  към двете села се използва тежка механизация  на  кърджалийската фирма  „Саварона” . Собственикът на фирмата  Ерол Касим  също   участва при отварянето на пътя. На място бяха кметът на общината инж.Хасан Азис и зам.-кметът Юсеин Ахмед.