Фирми, строящи АМ „Марица, протестираха за неполучени пари
Фирми, строящи АМ „Марица, протестираха за неполучени пари / снимка: БГНЕС
Фирми, строящи АМ „Марица", протестираха за неполучени пари
78470
Фирми, строящи АМ „Марица", протестираха за неполучени пари
  • Фирми, строящи АМ „Марица", протестираха за неполучени пари

13 фирми, работещи по изграждането на Лот 1 на автомагистрала "Марица", протестираха пред сградата на пътната агенция в София. Причината е, че въпреки че държавата е изплатила парите за строежа на участъка, главният изпълнител на проекта не разпределя парите към фирмите подизпълнители.

Алекси Башев е главен мениджър на две от 13-те фирми подизпълнители по лот 1 на магистрала "Марица", които все още не са получили възнагражденията си, въпреки че държавата е отпуснала парите. Той обясни, че за да се избегнат такива ситуации, е необходима промяна в Закона за обществените поръчки.

„Държавата разплаща, но главните изпълнители не разплащат, завличат. Ще искам промяна в ЗОП първо да има директно разплащане на държавни и общински пари, които да бъдат стриктно фиксирани и директно да бъдат разплащани от общините и държавата, а не от главните изпълнители", каза той.

Шефът на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров коментира, че агенцията няма как да се намеси в този спор между частни фирми.

„Това са междуфирмени търговски взаимоотношения. Нали не очаквате по някакъв начин въпреки че ние ще съдействаме, ние да решаваме проблемите на фирмата. Та сключват такива договори. Подписват документи, без да знаят какво подписват. Пътната агенция е разплатила всички вземания, които има основният изпълнител. Ние не дължим пари за този обект", каза шефът на пътната агенция.

Инженер Лазаров коментира, че ще съдейства всеки, който е работил, да получи парите си и това ще стане в най-лошия случай края на лятото, когато Лот 2 на "Марица" бъде завършен и се осъществи финалното плащане по проекта.