Има ли дума, която е една и съща на всички езици?
Има ли дума, която е една и съща на всички езици? / Thinkstock/Getty Images

Има ли дума, която е една и съща на всички езици?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Ние в Питанка обичаме да се занимаваме с етимологията на думите, стигаме да различни корени на стари езици и знаем, че езиците имат своя логика и закономерност. Те могат често пъти да са поразително близки, но това не означава, че всички езици споделят тази логика. Защото съществуват достатъчно групи, които да нарушат подобна смислова конструкция и тогава няма как да намерим една и съща дума.

Нека ясно дефинираме какво точно търсим, ако искаме да го намерим. Думата е основна структурна езикова единица, която символизира и придава смисъл. Думата е съчетание от звукове в човешката реч, чрез което съчетание условно се назовават предметите, техните качества и характеристики, взаимодействията между тях, а така също и мними и отвлечени понятия, пресъздаващи човешкото въображение. Обърнете внимание на това обяснение. Съчетание на звукове. Хората могат да произвеждат много и различни звуци. Ето защо понякога думи с един корен звучат съвсем различно или се видоизменят в различните езици. И обратното-думи звучат по един и същи начин, но значат различни неща.Малко вероятно е една и съща дума да прескача езиковите бариери, да звучи по един и същи начин и да значи едно и също.

Ако ще търсим такава дума, тя трябва да е кратка и да не съдържа много звуци. Освен това трябва да означава абстрактна емоция, не конкретен предмет. И понеже вашият въпрос занимава и научните среди, ето как, според едно мащабно изследване на пет континента, обхващащо над 30 диалекта на различни езици, чийто групи нямат нищо общо помежду си се оказва, че все пак съществува обща дума. И това е думата „Ъ" . Ъ, ще си кажете, това не е дума, това е звук. По същата логика може и „О" да е дума или „Е". Това са възклицания, издават емоции. Там е работата, че въпросните възклицания не издават една и съща емоция. Например аборигените не възклицавате с „О". Върнете се на определението за думата. Това е звуково съчетание, което означава понякога въображаеми понятия. Думата „Ъ" обаче следва определени правила. Тя не е просто възклицание, един вид нелогично дори нечовешко. Например ако зададеш въпрос и накрая сложиш „ъ". Как смятате, ъ? Тя има възходяща интонация. Но важи и обратното, следвайки въпроса. Възможно е децата да я употребяват неправилно, което не може да се случи с емоционално възклицание. Ние не можем да употребяваме емоционалните възклицания неправилно.

Добре, да приемем, че „Ъ" е дума. Защо всички езици я имат? Защото тя изпълнява определена роля, не е случайна. Тя означава, че има проблем, че проблемът е свързан с липса на някакво знание и изисква отговор, без да е ясно какъв е отговорът. Но умишлено не пада акцентът върху самата дума, затова е толкова кратка и въпреки това ние знаем какво означава. Това формиране на езика наблюдаваме като процес и в момента. В Туитър, където заради необходимостта да се вместиш в 140 знака, думите се съкращават умишлено, компресират се и така следващата, обща за всички езици смислена дума, най-вероятно ще се роди именно там. Но иначе общата за всички езици дума, според научните изследвания, е „Ъ". Доволни ли сте от отговора,ъ? Е, поне ако тази Питанка я слуша човек, който не разбира грам български, едно нещо със сигурност ще хване. Нали се сещате кое е то, ъ?

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате