Гледат мярката на задържания за убийството на 23-годишната Вероника
Гледат мярката на задържания за убийството на 23-годишната Вероника / Thinkstock/Getty Images

Очаква се днес Окръжният съд във Велико Търново да гледа мярката за неотклонение на Илиян Здравков, задържан за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова. Прокуратурата е поискала налагане на постоянен арест за извършителя на тежкото криминално престъпление.

Илиян Здравков убил Вероника за 25 лева

Наблюдаващият прокурор Цани Попов внася тази сутрин в съда искането си. След направени пълни самопризнания на Здравков е повдигнато обвинение за грабеж с последвало убийство. За това престъпление законът предвижда максимално наказание „доживотен затвор без право на замяна”.

40-годишен мъж е обвинен за убийството на Вероника

40-годишният Илиян Здравков беше задържан в Горна Оряховица в нощта на 6 март. Той е криминално проявен и многократно осъждан за кражби и грабежи. До момента има шест влезли в сила присъди, една от които за идентично престъпление - грабеж с убийство.

Вероника Здравкова бе убита на 28 февруари вечерта край моста при жп гарата във Велико Търново. Смъртта на момичето е настъпила вследствие на удари по главата с оръжие, наподобяващо брадва.

Според разследващите момичето е станало случайна жертва на рецидивиста, който по това време чакал влак за Горна Оряховица. При самопризнанията си мъжът посочил, че от чантата на студентката е откраднал 25 лв. и дебитната й карта.

Точно при опит да изтегли пари от картата във вечерта след убийството, Здравков е засечен от полицията.