Оранжев код за сняг и поледици в четири области
Оранжев код за сняг и поледици в четири области / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Снегът ще продължава да вали и в неделния ден. Оранжев код е обявен за 8 март в четири области, а в 10 - жълт код.

Предупреждението за оранжев код е за областите Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали, съобщиха от НИМХ. В тези райони се очакват и поледици. Прогнозите са снежната покривка и в четирите области да се увеличи с 20 - 30 см.

В Благоевград, София, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора и Хасково е обявен жълт код - също за снеговалеж и поледици. В Предбалкана се очакват валежи от 20 - 30 л на кв. м. В Софийско и Благоевградско се очаква снежната покривка да се увеличи с още 10 - 20 см.

В неделя ще настъпи слабо подобрение на времето. Валежите в повечето места ще продължат, но вече ще са по-слаби, предимно от сняг, в крайните югозападни райони и на места в Източна Тракия - от дъжд.

Почти без валежи ще остане в най-източната част от страната, където ще има и слаби разкъсвания на облачността. Там ще продължи да духа умерен и силен вятър от североизток, в останалата част от страната ще е предимно умерен.

Температурите ще остават почти без промяна. Сутринта ще са между минус 4 и 1, в близост до морското крайбрежие - до 4-6 градуса, максималните в повечето места от -1 до 5-6 градуса.