ДПС съди Петър Москов за дискриминация
ДПС съди Петър Москов за дискриминация / снимка: БГНЕС, архив

Група депутати от ДПС са подали оплакване срещу здравния министър д-р Петър Москов в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), пише „Труд".

Повод за сигнала станаха думите на д-р Москов, че екипи на Спешна помощ няма да се отзовават на повиквания в ромските махали, докато не бъде гарантирана тяхната сигурност. Изказването му се появи след зачестилите случаи на нападения на медици в ромски квартали.

"Публична личност като министъра няма право на такъв тип изказ, свързан със слово на омразата", коментира един от жалбоподателите - д-р Тунчер Кърджалиев, който е зам.-председател на Комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента.

Това може да се интерпретира като дискриминация по признак етническа принадлежност, защото по конституция всеки има право на достъп до здравна помощ, смята народният представител. Той обясни, че по жалбата вече е образувана преписка, а преди ден са изпратили до КЗД и допълнителен доказателствен материал. Под жалбата са се подписали още седем негови колеги, сред които и шефът на социалната комисия Хасан Адемов.

В края на февруари прокуратурата отказа да разследва за дискриминация министъра на здравеопазването, защото в неговото изказване „не се установява целенасочено и умишлено подбуждане към расова дискриминация, насилие или омраза".

Преди години КЗД вече глоби действащ политик - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе санкциониран с 2000 лева заради думите му, че "всички в БСП са без морал".