Осъдиха доживот убийцата на 8-годишната Алекс от Поморие
Осъдиха доживот убийцата на 8-годишната Алекс от Поморие / снимка: БГНЕС, архив
Осъдиха доживот убийцата на 8-годишната Алекс от Поморие
78444
Осъдиха доживот убийцата на 8-годишната Алекс от Поморие
  • Осъдиха доживот убийцата на 8-годишната Алекс от Поморие

Бургаският окръжен съд призна Атанаска Георгиева за виновна за убийството на 8-годишната Александра Тодорова от Поморие. Тя е умъртвила момиченцето по особено жесток и мъчителен за него начин, за което ще изтърпи наказание „доживотен затвор” с първоначален специален режим.

Атанаска трябва да заплати и по 130 000 лева на родителите на детето - Евалина и Веселин Тодорови, техните разноски по съдебния процес и всички други такива по делото в досъдебна и съдебна фаза.

Росен Кожухаров, един от адвокатите на родителите на Алекс, коментира пред Дарик, че неговите доверители са доволни от присъдата. „Всички аргументи на публичното и частно обвинение бяха уважени от съда. Що се отнася до наказанието, което е определено, бих искал да се запозная с мотивите на съда и след това ще преценим дали да атакуваме този съдебен акт пред по-горната инстанция”, заяви той.

Представителят на публичното обвинение - прокурор Димчо Маджаров, поиска по-рано днес доживотен затвор без право на замяна, също като адвокатите на бащата и майката на убитото дете. Той коментира решението на съдебния състав, твърдейки, че макар и хипотетично, е възможно убийцата някога да излезе на свобода.

„Доживотен затвор без право на замяна изключва завинаги възможността за замяна. Докато в другия случай също сте изолирани до края на живота си, но все пак има някаква възможност за замяна в един бъдещ момент, била тя и хипотетична”, каза Маджаров.

След произнасянето на присъдата, за пръв път Атанаска Георгиева даде изявление за медиите. Тя твърдо обяви, че ще обжалва решението. „Ще се боря докрай, със зъби и нокти ще се боря. Продължавам да твърдя, че не съм причинила нищо лошо на Алекс и не съм я убила. Все още се страхувам за живота на близките ми и докато не им се осигури защита, няма да говоря”, посочи осъдената Георгиева.

Присъдата може да бъде протестирана в срок от 15 дни пред Апелативния съд в Бургас.