Разпределиха подпомагането за тютюневия сектор след над 9 часа дебати
Разпределиха подпомагането за тютюневия сектор след над 9 часа дебати / снимка: БГНЕС
Разпределиха подпомагането за тютюневия сектор след над 9 часа дебати
78439
Разпределиха подпомагането за тютюневия сектор след над 9 часа дебати
  • Разпределиха подпомагането за тютюневия сектор след над 9 часа дебати

След над 9-часови разговори между министъра на земеделието и храните Десислава Танева и представители на организации от всички сортови групи тютюн, се стигна до консенсус за разпределението на подпомагането в сектора. „Срещата беше тежка, но много ползотворна", обясни Асен Кичуков от Инициативния комитет към Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

През тази година между производителите на тютюн ще се разпределят средства в размер на 107 млн. лева. След обсъждането и разглеждането на множество варианти, страните са приели следното разпределение на средствата по сортови групи - за "Басми": от 0 до 1000 кг - 3.09 лв./кг; от 1001 кг до 2 000 кг - 3,00 лв./кг и от 2 001 кг до 45 000 000 кг - 2,00 лв./кг. За "Каба Кулак" - 1,58 лв./ кг, за Бърлей" - 1,15 лв./кг и за "Виржиния" - 0,91 лв./кг.
Решението предстои да се приеме на Консултативен съвет по тютюна, който ще се състои следващата седмица в  Министерството на земеделието.

Срещата е довела до справедливо разпределение на средствата след тежък дебат, отчете Кичуков. „Обърна се внимание, каквото досега никой не е обръщал на този сектор. От тази среща останахме страшно удовлетворени", обясни той, като подчерта, че министър Танева е присъствала през цялото време на разговорите.

Танева е посочила, че вратите на ръководеното от нея министерство са отворени за тютюнопроизводителите и двете страни са си дали обещание, когато има проблеми, да ги решават заедно.