Трубадур на сцената на Държавна опера Стара Загора
Трубадур на сцената на Държавна опера Стара Загора / DarikNews.bg, архив

На 11 март от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще бъде представено концертно изпълнение на „Трубадур" - опера на Джузепе Верди, със солисти Елена Баръмова, Даниела Дякова-гост, Валери Георгиев-гост, Иван Кабамитов, Александър Марулев, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора. Диригент на спектакъла е Маестро Георги Димитров. Билетите са на специална цена от 5 лева.

Операта „Трубадур" е изпълнена за пръв път на 19 януари 1853 г. в театър „Аполо" в Рим. Премиерата се изнася при малко необикновени обстоятелства. В същия ден река Тибър излиза от бреговете си и залива част от Рим. Но това не пречи на публиката да отиде, за да чуе новата опера на своя любим композитор. Още от девет часа сутринта тълпата от любители на музиката се струпва, за да търси билети. Операта преминава с изключителен успех. След това тя е поставена в много италиански театри, както и в Лондон, Париж, Петербург и др.

„Трубадур" е едно от най-любимите и най-популярните произведения на Джузепе Верди. Музиката й има огромна притегателна сила вече толкова много години.