Колко ислямска е групировката Ислямска държава
Колко ислямска е групировката Ислямска държава / Thinkstock/Getty Images

Три британски ученички, за които се смята, че са отишли в Сирия да станат "джихадистки" булки. Трима млади мъже с повдигнати обвинения в Ню Йорк за опит да се присъединят към "Ислямска държава" и заговор за извършване на нападения на американска земя. Въоръжен с нож маскиран екстремист от Лондон, който е лицето на терора във видео, показващо обезглавяване на западни заложници.

Те са сред десетките хиляди мюсюлмани, желаещи да се закълнат във вярност на групировката "Ислямска държава". Според някои изчисления 20 000 души са се стекли в Ирак и Сирия, където групировката провъзгласи това, което нарича "халифат", управляван от много често безмилостната версия на ислямския закон.

Колко вкоренена в исляма обаче е идеологията, приета от тази групировка, която вдъхнови толкова много хора да се бият и да умрат?

Президентът Барак Обама настоява, че радикалите, стоящи зад жестоката кампания по обезглавявания, отвличания и поробване "не са ислямски", а само използват исляма, за да замаскират целите си. Критиците на Обама твърдят, че екстремистите са изконно свързани с исляма. Други казват, че идеологията им има малко общо с религията.

Самата групировка прие облика на ранните години на исляма и твърди, че пресъздава завоеванията и управлението на пророка Мохамед и неговите приемници. Но в действителност идеологията й е много опасна визия сама по себе си, чиито привърженици са създали, подбирайки отделни моменти и аспекти от многовековна традиция.

По-голямата част от мюсюлманските духовници казват, че върхушката на групировката подбира каквото си иска от Корана - свещената книга на исляма, и от хадисите - преданията за думите и делата на пророка Мохамед. След което интерпретира погрешно много от тях и пренебрегва всичко в текстовете, което противоречи на тези ръчно подбрани мотиви, казват тези експерти.

Твърдението на "Ислямска държава", че се придържа към пророчеството и примера на Мохамед, помага да се обясни привлекателността й сред младите радикални мюсюлмани, жадни да се включат в редиците й. Подобно на нацистка Германия, припомняла тевтонското минало, за да вдъхнови последователите си, пропагандата на "Ислямска държава" почти романтично описва как свещените воини възстановяват халифата и как идеалът за ислямско владичество може да бъде постигнат само с кръв и война. "Ислямска държава" твърди, че най-големите жестокости - обезглавяванията на пленници, вземането на жени и момичета за секс робини и изгарянето жив на йордански пилот - само доказват чистотата в подражаването на пророческия пример - твърдение, което ужасява мнозинството от 1,6 милиарда мюсюлмани, живеещи по света.

Писанията на духовниците и идеолозите на "Ислямска държава", включително онлайн англоезичното й списание "Дабик", са пълни с цитати от стиховете на Корана, хадисите и стотици тълкуватели, повечето от които твърдолинейни.

Те обаче често биват изваждани от контекст, каза Йоас Вагемакерс - асистент по ислямски науки в университета "Радбод" в холандския град Неймеген.

Историята познава случаи, в които мюсюлмански учени са тълкували текстове извън контекста, така че да им обслужват целите, каза Вагемакерс. Но "Ислямска държава" отива "по-далеч от всеки от тях. Това е крайност", каза той.

Би било грешка да се направи заключението, че радикализмът на групировката е "истинският ислям", произтичащ от Корана и хадисите, допълни той.

Макар да твърди обратното, групировката "Ислямска държава" е до голяма степен политически проект, както доказаха конфликтите в Сирия и Ирак, каза Халед Абу ел Фадъл, преподавател по ислямско право в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Групировката, каза той, опитва да направи Аллах "съзаклятник в проект за геноцид".

Ахмед ал Дауди, асистент в Института за ислямски световни науки в дубайския университет "Заид", е съгласен с това мнение. Явлението да се тълкуват религиозни източници извън контекст "съществува от векове", каза той. "Трябва да не даваме никаква легитимност на тези, които нарушават нормите на исляма, после го похищават и говорят от негово име". "Това не е ислямски терор, това е терор, извършен от мюсюлмани", каза той.

"Ислямска държава" тълкува неправилно текстовете, които цитира, казват повечето духовници. Освен това игнорира стихове на Корана и голямо количество тълкувания на ислямски духовници, призоваващи за милост, запазване на живота, защита на невинните и установяващи правила на войната - всички от които са задължителни за спазване, съгласно шериата.

Много от традиционните духовници сравняват групировката с хариджитите - ранна секта в исляма, поставяща акцент върху религиозния императив за "такфир" (обвинението в неверие) или обявяването на други мюсюлмани за еретици, дори за малки прегрешения. "Ислямска държава" отрича това, но масово използва такфиристки теории, развити през 20 век от хардлайнери. Част от проблема при оборването на идеологията на групировката е, че умерените духовници не могат да стигнат до единно, модерно тълкувание, особено на стиховете на Корана, свързани с войните на Мохамед с враговете му.

Екстремистите често се позовават на деветата сура (глава) на Корана, в която има призиви към мюсюлманите "убивайте езичниците, където ги сварите" и да принуждават християните и евреите да плащат налог. Умерените духовници отговарят, че тези стихове са свързани със спецификите на времето и посочват други стихове, които казват, че "няма принуждение в религията". И макар умерените духовници да оборват интерпретацията на "Ислямска държава" точка по точка, на моменти приемат същите убеждения.

Шейх Ахмед ел Таиб - главният имам на египетския "Ал Азхар" - едно от най-престижните места за изучаване на сунитския ислям - осъди изгарянето на йорданския пилот като нарушение на нормите на исляма. Но след това призова извършителите да бъдат подложени на същите наказания, които "Ислямска държава" налага на тези, които "водят война срещу исляма" - разпъване на кръст, смърт, ампутиране на ръце и крака.

Това обръща дебата към въпроса кой има правото да определя "правилното" тълкувание на свещените текстове на исляма. Тъй като много от най-влиятелните духовници в Близкия изток работят в държавни институции, екстремистките поддръжници ги отричат като компрометирани и примиряващи се с владетели самодръжци. Половата сегрегация на "Ислямска държава", задължителното носене на забрадка за жените, разрушаването на светилища, които смята за еретически, омразата към шиитите и наказания като биене с камшик или по-тежки са приети от духовниците в американския съюзник Саудитска Арабия, която следва ултраконсервативната уахабитска интерпретация на исляма.

Но "Ислямска държава" отива по-далеч. Например повечето войски от времето на Мохамед през 7 век обезглавявали врагове и поробвали хората, населяващи земите, които превземат по време на война, включително са вземали жени за наложници. Има цитати в хадисите за Мохамед или приемниците му, в които се заповядва обезглавяване и стихове от Корана, нареждащи владетелите да се разпореждат с робите.

Като се позовава на тях, "Ислямска държава" твърди, че всеки, който отхвърля обезглавяванията или поробването, не е истински мюсюлманин и е обладан от модерните западни идеи. Духовник от "Ислямска държава" на име Хусейн бин Махмуд написа текст, в който яростно защити обезглавяванията след убийството на американския журналист Джеймс Фоули. "Тези, които развращават исляма, не са тези, които режат главите на неверниците и ги тероризират", написа той, "а тези, които искат (исляма) да бъде като Мандела или Ганди - без убийства, без борба, без кръв или бой по вратовете". Ислямът, написа той, е религия "на борбата, на рязането на глави, на кръвопролитието".

За да защити обезглавяванията, групировката цитира Корана, в който мюсюлманите са призовани да "бият по вратовете" враговете си. Но други духовници отговарят, че този стих призовава мюсюлманските бойци да убиват враговете си в битка, а не да екзекутират пленници. Освен това "Ислямска държава" пренебрегва следващата част от стиха, в която се казва, че мюсюлманите трябва да освобождават военнопленниците като акт на милосърдие или срещу откуп.

"Ислямска държава" "изглежда е приела първо насилствените идеи, след което е претърсила книгите с религиозна интерпретация да намери прикритие за действията си", каза шейх Хамада Насър, последовател на ултраконсервативния салафизъм.

През юни екстремистите обявиха създаването на халифат на територията на земите, които контролират в Ирак и Сирия, а Абу Бакр ал Багдади бе обявен за халиф - изявление, което бе енергично осмивано от всякакъв вид мюсюлмански духовници. Но и в този случай групировката стигна още по-далеч, като каза, че ислямът изисква съществуването на халифат и всеки, който откаже да го признае, не е истински мюсюлманин.

"Надеждите за халифат станаха неопровержима действителност", обяви групировката в онлайн списанието си "Дабик". Всеки мюсюлманин, който отхвърли властта на "Ислямска държава", ще "си има работа с решителния закон на Аллах".

След това потокът от нови членове на "Ислямска държава" набъбна с хиляди.

Източник: БТА