Реакции след оставката на Лазаров
Реакции след оставката на Лазаров / снимка: БГНЕС, архив
Атанас Атанасов и Цветан Цветанов
78423
Атанас Атанасов и Цветан Цветанов
Атанас Мерджанов
  • Атанас Атанасов и Цветан Цветанов
  • Атанас Мерджанов

Оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров предизвика и реакциите на депутатите.

Светлозар Лазаров хвърли оставка

Според депутата от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов главният секретар е закъснял с оставката си: „Лазаров можеше да спести много отдавна тези драми в българския политически живот, ако си беше подал оставката още, когато му беше поискана в началото на управлението на сегашното правителство. По отношение на Светлозар Лазаров опитните служители в МВР усещаха липса на професионално ръководство и отвътре се искаше тази оставка. Той не си даде сметка за това, че нямаше подкрепата на професионалната общност".

И Писанчев подаде оставка, Лазаров ще бъде освободен утре

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пък призна, че вчера в пленарната зала е разбрал, че Румяна Бъчварова е изборът на премиера за вътрешен министър. Цветанов обясни, че оставката на Лазаров е естественият преход на нещата след вчерашния ден.

„Мога да оценя това поведение на главния секретар като една достойна постъпка, обвързана с моралните ценности. Няма как да работиш в противоречие с премиера, ако той ти е поискал оставката. Наистина разбрах в пленарна зала за номинацията на Бъчварова, но не смятам, че от това трябва да правим грешни изводи. Персоналният състав на МС е право и в правомощията на министър-председателя. Проведох разговори с Вучков и той пожела, след като бъде гласувана оставката му като министър, да бъде гласувана и оставката му като депутат. Ще се върне към преподавателската си дейност".

Не закъсня и реакцията на опозицията.

„Редно беше политическите промени на правителството да бъдат разгледани още днес и съответно по най-бързия начин да се придвижи този процес по процедурата за нов главен секретар, защото от вчерашното изявление още стана ясно, че главният секретар ще си подаде оставката", заяви социалистът Атанас Мерджанов.

По думите му от този факт трябва да бъдат щастливи най-вече от „Протестна мрежа" и реформаторите, тъй като това било тяхното искане: „Да видим сега как ще бъде подредена професионалната служба в МВР. Каквито и упреци да бяха отправяни към Светлозар Лазаров, това беше човекът, който практически не допусна окървавяване на гражданските протести".

Председателят на ДПС Лютви Местан също коментира подадените от председателя на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров оставки: "Едва ли някой е очаквал друго развитие. Оставка, поискана от принципала, не се отказва, а се подава. Принципалът се казва Бойко Борисов. Негово е правото, но, разбира се, негова е и отговорността."