Пътищата са проходими при зимни условия
Пътищата са проходими при зимни условия / снимка: Dariknews.bg, архив

На много места в страната вали сняг. Към момента републиканските пътища са проходими при зимни условия. Това каза началникът на Ситуационния координационен център към Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) Денислав Пейчев в сутрешния блок „Денят започва" по БНТ, цитиран от агенция „Фокус".

Той посъветва шофьорите да се движат внимателно и със съобразена скорост.

Относно състоянието на проходите в страната, Пейчев заяви, че заради обилния снеговалеж през изминалото денонощие има въведени ограничения единствено за прохода „Превала", където моторните превозни средства трябва да се движат задължително без ремаркета и полуремаркета.

„Има усложнена обстановка в района на Кресненското дефиле, но движението се извършва без сериозни проблеми. Обстановката в Кърджали и Смолян е нормална, като има въведени ограничения за няколко места. Ограниченията са за пътищата Белово-Юндол, Велинград-Сърница, Батак-Доспадт и Гоце Делчев-Доспат-Борино, където тежкотоварните превозни средства трябва да се движат задължително без ремаркета и полуремаркета", обясни Денислав Пейчев.

Силен сняг парализира Балканите

Той посочи, че за изминалото денонощие по републиканските пътища са работели над 500 броя машини от снегопочистващата техника. „Зимата не е приключила и Агенция „Пътна инфраструктура" все още е в зимна готовност за поддържане на републиканските пътища и всички пътища превантивно се обработват, а където е нужно, се обработват с пясък и се снегопочистват", увери Денислав Пейчев.