Събират бойци за Ислямска държава чрез Фейсбук
Събират бойци за Ислямска държава чрез Фейсбук / Thinkstock/Getty Images

Правоохранителните органи в Малайзия са открили над 500 лични страници в социалната мрежа "Фейсбук", които са били използвани за набиране на бойци за екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД), съобщава в петъчния си брой малайзийският вестник "Стар", цитиран от ТАСС.

Всички профили на граждани на страната до този момент все още са активни, съобщи първият заместник-началник на местния полицейски отдел за борба с тероризма Айоб Хан.

Според него там е била публикувана информация, представяща ИД като "мирна организация под управлението на халиф Абу Бакр ал Багдади" (оглавяващия ИД). Освен това говорител на полицията заяви, че "един от гражданите на Малайзия, намиращ се в Близкия изток, е публикувал запис, в който заплашва членовете на семейството си с разправа, ако те сътрудничат" със силите на реда.

"Въпреки продължаващите оперативни дейности, броят на вербуваните ислямисти не намалява", признава Айоб Хан. Според него, през първата половина на миналата година 30 малайзийци за заминали за Сирия, за да се бият на страната на ИД.

В края на годината общият им брой е нараснал до 61 души. Освен това, каза той, "променя се тактиката за набиране: вербува се цялото семейство... и това е много тревожен сигнал", сподели служителят на реда.

Като цяло, според разузнавателни агенции, над 300 души от Югоизточна Азия са се присъединили към екстремистите в Сирия.