Финландия може да подаде молба за членство в НАТО
Финландия може да подаде молба за членство в НАТО / снимка: БГНЕС, архив

През следващите четири години Финландия не трябва да изключва да се кандидатира за членство в НАТО, заяви премиерът Александер Стуб, цитиран от Ройтерс.

Активността на руските военновъздушни и военноморски сили в Северна Европа и проруския бунт в Източна Украйна подновиха дебата за членството в НАТО преди изборите във Финландия следващия месец. Но влизането в Алианса със сигурност би било възприето с подозрение от Москва. Общата граница на Финландия и Русия е дълга 1300 км и Кремъл отдаваше голямо значение на необвързания статус на Финландия през Студената война, припомня Ройтерс.

„Не виждам възможност финландско членство в НАТО да се случи в близкото бъдеще”, заяви Стуб на обща пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Много е важно през мандата на следващото правителство да не изключваме възможността да поискаме членство в НАТО. Второ, би било полезно да получим доклад за плюсовете и минусите на евентуално членство в НАТО”.

Изборният мандат във Финландия е четири години. Стуб подчерта, че ако Финландия, която е член на ЕС, някой ден поиска да се присъедини към НАТО, решението ще трябва да има обществена подкрепа. Подкрепата за членство на страната в НАТО остава ниска, с 27%, а 57% от финландците са против. 61% обаче смятат, че руската заплаха за Финландия се е увеличила, показва проучването по поръчка на в. „Хелсингин Саномат”.

Финландия се готви да увеличи бюджета за отбрана и неотдавна подписа план за разширяване на отбранителното сътрудничество с Швеция. Хелзинки изпрати сили в ръководените от НАТО мисии в Афганистан и Косово.

Столтенберг подчерта, че със Стуб са обсъдили сътрудничеството и конфликта в Украйна, при който загинаха над 5600 души. НАТО и Финландия продължават да се стремят към конструктивно сътрудничество с Русия, но изискват от Москва да зачита границите на съседите си, заяви генералният секретар, цитиран от ТАСС.

Конфликтът в Украйна не може да бъде уреден по военен път. Това разбират всички не само в Европа, но и в други части на света, подчерта върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини на обща пресконференция с финландския премиер. „Трябва да спрем да мислим, че икономическият натиск е прекалено мек инструмент”, заяви тя.

Премиерът Стуб изказа мнението, че въпреки нарушенията на примирието, ситуацията в Украйна се развива в правилната посока. Трябва да се поддържат дипломатическите канали за връзка и да направим така, че това да продължава, заяви той.

Могерини добави, че ЕС може да обсъди въпроса за разполагане на миротворческа мисия в Украйна с президента Петро Порошенко и Съвета за сигурност на ООН. Основният акцент обаче се поставя върху повишаването на ефективността на мисията за наблюдение на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Източна Украйна и разширяване на сферата й на достъп, заяви първият европейски дипломат.

Източник: БТА