Над 500 души ще „борят“ снега в Пловдив
Над 500 души ще „борят“ снега в Пловдив / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Над 500 човека от фирма „Чистота“ и подизпълнителя „КМД“ са в пълна готовност да се справят с очаквания днес сняг. „36 разпръсквачи на сол също са в готовност“, заяви за Дарик радио управителят на „Чистота“ Иван Стоянов.

За днес в областта е обявен оранжев код за снеговалежи. Според Стоянов в Пловдив снегът се очаква около 19.00 часа, като преди това ще има обилни дъждове.

„Ще изчакаме да спре дъждът и едва тогава ще разпръснем сол, защото иначе рискуваме водата да я отмие“, обясни още управителят на комуналното дружество.

Червен код е обявен за 6 март в 2 области на Южна България - Смолян и Кърджали, заради снеговалежи и бурен вятър, съобщиха от НИМХ. Там се очакват обилни снеговалежи до 70 л/кв.м. Ще се образува нова снежна покривка около и над 30 см. Ще бъде и ветровито, с умерен до силен вятър от северна четвърт. Ще има условия за виелици и навявания.

В 4 области е обявен оранжев код за обилни валежи от сняг. Това са областите Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска и Хасковска, като в последната област снеговалежите ще са придружени и от бурен вятър.

В Пазарджишко, Пловдивско и Старозагорско се очакват значителни валежи с количества - в равнинната част от дъжд и сняг - 30-40 л/кв.м, в планинската - валежи от сняг, до 60 л/кв. м.