Шефът на БДЖ: Спирането и пускането на влакове зависи от волята на държавата
Шефът на БДЖ: Спирането и пускането на влакове зависи от волята на държавата / снимка: БГНЕС
Шефът на БДЖ: Спирането и пускането на влакове зависи от волята на държавата
78407
Шефът на БДЖ: Спирането и пускането на влакове зависи от волята на държавата
  • Шефът на БДЖ: Спирането и пускането на влакове зависи от волята на държавата

Изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров прехвърли отговорността за спирането на влакове върху държавата. По думите му в стратегията за развитието на железницата не се предвижда спиране на влакове освен ако държавата не го поиска. Според транспортния министър Ивайло Московски обаче нерентабилните влакове, които трябваше да отпаднат от графика още през тази година, няма да се движат в бъдеще.

Спирането на влакове не зависи от ръководството на БДЖ, а от държавата каза изпълнителният директор на холдинга Владимир Владимиров. Той уточни, че засега в 7-годишния план не се предвижда отпадане на композиции от графика за движение.

Спирането и пускането на влакове зависи преди всичко от волята на държавата. Ние сме изпълнител на услугата, държавата ни възлага да изпълним тази услуга и ние я изпълняваме в обема, в който държавата я иска. Тоест, ако държавата поиска да пуснем повече влакове, ние ще пуснем повече влакове. Ако иска по-малко, ще има по-малко. Търсим обаче по-добро решение от това, което има в момента", каза той.

Преди дни в предаването "Седмицата" по Дарик радио транспортният министър Ивайло Московски изрази друго становище. На въпрос дали се предвижда пак да бъдат премахнати нерентабилните влакове, които общественото мнение принуди държавата да върне, Московски отговори: „Категорично да, но на тяхно място ще сложим някаква алтернатива".

Държавата трябва да поеме една голяма част от задълженията на БДЖ, смята Владимир Владимиров. По този начин парите от държавната субсидия няма да отиват към банките, а ще могат да се пренасочат за инвестиции в "Пътнически превози".