Половите стереотипи в училище не са се променили
Половите стереотипи в училище не са се променили / Thinkstock/Getty Images

15-годишните момчета са по-склонни да напуснат училище в сравнение с връстничките си, сочат резултатите от проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирани от Франс прес. То е извършено в 65 страни.

Различните успехи на момичета и момчета не се дължат на различия във вроденото поведение, отбелязват авторите на изследването. Семейството, училището и обществото имат своето въздействие върху тези различия.

Проучването е ползвало данни, събрани за изследването PISA (Програма за международно оценяване на учениците) 2012, което интервюирало над 510 000 15-годишни младежи и девойки в страните-членки на ОИСР.

Резултатите показват, че младежите са склонни да се ангажират по-малко с училище, да го напуснат преждевременно и в редица случаи без да са получили диплома, заявявайки, че това е губене на време.

Момичетата, записали се в университет или висш институт, са по-слабо представени в специалностите математика, физика и информатика, макар да са по-амбицирани от момчетата. През 2012 г. едва 14 на сто от момичетата са записали тези специалности.

Момчетата посвещават на домашните си задачи един час по-малко седмично в сравнение с момичетата, разкрива проучването. Момчетата играят по-често на видео игри в сравнение с момичетата, които предпочитат да четат книги.

Източник: БТА