Да бъде изграден Арт център за млади творци, предлага Рашидов
Да бъде изграден Арт център за млади творци, предлага Рашидов / снимка: БГНЕС, архив
Да бъде изграден Арт център за млади творци, предлага Рашидов
78406
Да бъде изграден Арт център за млади творци, предлага Рашидов
  • Да бъде изграден Арт център за млади творци, предлага Рашидов

Арт център, в който млади хора да споделят идеите си и да творят, предлага министърът на културата Вежди Рашидов.

По думите му пространството на изкуството може да бъде разположено в старите „Военни студия", които принадлежат на Министерство на културата. Рашидов посочи, че за финансиране за такъв арт център може да се кандидатства по европейски програми за новия програмен период.

Според Вежди Рашидов в арт пространството студенти и ученици от училищата по изкуства ще могат да правят изложби или да снимат филми: „Могат да се правят нискобюджетни филми, дипломни работи, поезия... Да стане една работеща машина. Да кипи млад човешки живот".

Министърът обясни, че младите хора биха могли да ползват техниката държавните Филмова студия "Време" и „Орфей", които трябваше да бъдат приватизирани: „Студио „Орфей" има много специфична и добра база. Ние не искаме да загубим тази база, защото при една приватизация, ако някой трябва да загуби цялата тази материална част, тя трябва да отиде или в Бояна, или трябва да се разпродаде на безценица, защото няма къде да отиде. За нас е много важно да запазим цялата тази техника".