Русия: Корабите на НАТО в Черно море са повод за безпокойство
Русия: Корабите на НАТО в Черно море са повод за безпокойство / БГНЕС

Говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич определи влизането на кораби на НАТО в Черно море като повод за безпокойство и провокация, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

"Бих нарекъл това много тревожен сигнал и провокационна схема, която не допринася за стабилността и увереността в това, че мирният процес в Украйна ще се ускори", подчерта Лукашевич. Той отбеляза, че "всяко военно присъствие близо до регионален конфликт - това винаги е много опасна маневра".

Пет патрулни кораба на НАТО от Втората постоянна военноморска група се намират в Черно море. Те ще бъдат на посещение във Варна от 7 до 9 март. Водената от контраадмирал Брад Уилямсън група включва американския флагман "Виксбърг", канадската фрегата "Фредериктън", турската фрегата "Тургутреис", германския танкер "Шпесарт" и италианската фрегата "Ализео". След напускането на пристанище Варна екипажите ще проведат учение от типа PASSEX, в което участие ще вземат българската фрегата „Дръзки” и кораби на румънския и турския флот.