ВСС отказа да приеме оставката на Пепи Еврото
ВСС отказа да приеме оставката на Пепи Еврото / снимка: БГНЕС, архив

Разгорещен спор във Висшия съдебен съвет заради оставката на Петьо Петров. Още в началото на заседанието главният прокурор Сотир Цацаров предложи като допълнителна точка в дневния ред да влезе депозираната молба на доскорошния шеф на Столичното следствие да напусне съдебната система, считано от 5 април.

Доскорошният шеф на столичното следствие подаде оставка

В началото на февруари Петьо Петров, известен с прозвището си "еврото", подаде заявление за напускане на ръководния си пост в Следствието. Това се случи непосредствено след като Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

В мотивите към решението си тогава ВКС изрично посочи, че агентът под прикритие Петьо Петров се е опитал да подтикне обвиняемите към даване на подкуп.

ВСС не прие оставката на Петров, тъй като не достигна един глас в полза на решението. Ако това се беше случило, той щеше да има право да получи полагаемите му обезщетение от 18 заплати. В тази връзка представляващият съвета Соня Найденова постави въпроса за проверката, която прокуратурата извършва по случая. Тя изтъкна, че ако има достатъчно доказателства за повдигане на обвинение срещу Петров, ВСС може да го освободи от системата дисциплинарно и без финансово обезщетение.

Разгневен, главният прокурор отказа да даде подробности и заяви, че Съветът няма основания да не приеме оставката.

„Не защитавам Петьо Петров, меря всички с един принцип", беше категоричен Цацаров.