Меркел: Готови сме с нови санкции, ако примирието в Украйна се нарушава
Меркел: Готови сме с нови санкции, ако примирието в Украйна се нарушава / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди Русия, че всяко сериозно нарушение на сегашното примирие в Източна Украйна, което тя нарече крехко, ще бъде сигнал за ЕС да наложи нови санкции срещу Москва заради подкрепата й за сепаратистите, предаде Ройтерс.

Тя говори на обща пресконференция в Брюксел с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Двамата обсъдиха изпълнението на Минските споразумения за Източна Украйна. "Мога да кажа, че ако тези споразумение не се изпълняват, Европейският съвет и страните в ЕС ще бъдат готови да обсъдят и въведат нови санкции", каза Меркел.

Тя обвързва въпроса за налагане на нови санкции с възстановяването на украинския контрол над цялата източна граница на Украйна с Русия, което също е част от споразуменията в Минск. В момента около 400 км от тази граница са под контрола на проруските сепаратисти от Донецка и Луганска област, което пречи за възстановяване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, отбеляза Франс прес.

Юнкер отбеляза, че още няма условия за среща на върха Русия-ЕС.

Един украински войник беше убит и един ранен в Източна Украйна въпреки споразумението за прекратяване на огъня с проруските бунтовници, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от въоръжените сили. Сепаратистите стреляха 47 пъти по украински позиции през изминалите 24 часа, предимно близо до бастиона на бунтовниците - Донецк, съобщи Владислав Селезньов, военен говорител.

Украинските власти и бунтовниците се обвиняват взаимно, че нарушават споразумението за прекратяване на огъня, което влезе в сила на 15 февруари. Украинският президент Петро Порошенко нарече споразумението последен шанс за мир между Киев и проруските бунтовници.

В резултат на конфликта отношенията между Русия и Запада достигнаха равнището от Студената война, а продължаващото насилие забави прилагането на други аспекти на мирното споразумение от Минск, включително изтеглянето на тежките оръжия от фронтовата линия. Вашингтон и Брюксел обвиняват Москва, че въоръжава сепаратистите и подсилва редиците им с руски войски. Русия многократно е отричала и обвинява САЩ, че подтикват прозападното правителство в Киев към война, припомня Ройтерс.

В същото време в Донецк пристигна колона с руска хуманитарна помощ, съобщи ТАСС. Агенцията се позова на Олег Воронов, заместник-директор на Националния център за управление на кризисни ситуации в Министерството на извънредните ситуации, според когото в града са пристигнали над 80 камиона с хранителни продукти и предмети от първа необходимост. Общо над 1800 тона помощи бяха доставени днес в Донецк и Луганск.

Източник: БТА