Поне 12 причини Пловдив да е най-добър град за живеене
Поне 12 причини Пловдив да е най-добър град за живеене / Виктор Кадири, Darik sky

До 10-ти март всеки, който мисли, че Пловдив трябва да бъде обявен за най-добрия град за живеене, може да даде своя глас в националната класация. Към момента градът под тепетата си оспорва челната тройка с Бургас и Русе. Градът-победител ще бъде обявен на специална церемония на 25 март. Анализът на най-важните критерии показва, че има поне  12 причини, заради които Пловдив заслужава да получи приза тази година.

Поне 12 причини Пловдив да е найдобър град за живеене
netinfo

I. Всяка презентация за Пловдив започва с това, че градът ни има стратегическо местоположение, в сърцето на Тракийската низина. Колко често се замисляме обаче, че сме на „една ръка разстояние“ от Родопите, Средна гора и Стара планина; че  всеки пловдивчанин вече може да избере на кое море да отиде (Бяло или Черно) и след малко повече от 2 часа да е на плажа. Пътят до ски пистите, язовирите за риболов или местата за истинска почивка в планината също е не повече от час. Пистите на Пампорово и Чепеларе са сред най-предпочитаните не само в България, но и в Европа за скиори и сноубордисти. В района на Пловдив се намират и едни от най-известните природни забележителности и резервати в страната Реките в Стара планина и Родопите са любимо място за релакс през почивните дни и в края на седмицата, с много вело и екопътеки, места за къмпингуване и спорт на открито. Районът около града дава много възможности и за любителите на екстремните спортове  - парапланеризъм, алпинизъм, рафтинг. Тук са и едни от най-интерсните пещери за спелеолозите. Изключително близо са и  курортите с природни минерални извори, балнеология и развит спатуризъм. И не на последно място … Пловдив е един от най-слънчевите градове в България с 311 слънчеви дни през годината. Това е един от основните критерии за най-добрите градове за живеене.

II. И докато някои се чудят колко заслужаваме да сме Европейска столица на културата, световни пътеводители обявиха градът ни в топ 10 на най-предпочитаните туристически дестинации за 2015г („Lonely Planet“). Най-старият жив град в Европа, избран за Европейска столица на културата през 2019г има шанса да привлича милиони туристи, на които да покаже уникални исторически места, археологически и архитектурни. Колко градове в света могат да се похвалят с 8000 години непрекъснат живот.  Сега, всеки, който има добра идея, може да намери пътя за нейната реализация. Арт градът на България ще е свободното пространство, в което ще се пресичат традиции и иновативни решения в областта на културата и изкуството. Докато „Капана“  се превръща в първия в страната артквартал на творческите индустрии, Нощта на музеите и галериите в Пловдив вече  е „запазената марка“ и едно от най-предпочитаните за посещения събития в национален мащаб. През 2014-та като че ли „взеха въздух“ и най-важните културни институции в града. Драматичният театър е на първо място в страната по ръст на приходи от продадени билети,  Държавна опера – Пловдив отчете  90 % ръст на посетителите, а със своите  493 изиграни представления  и 35 000 зрители Кукленият театър запазва водещите си позиции и остава единственият в системата на куклените театри с над 40 поддържани заглавия. Над 200 са и реализираните събити в новооткрития  Дом на културата „Борис Христов“. Една от най-голямите гордости на Пловдив са уникалните открити сцени като Античния театър, Римския стадион и Одеона, с които могат да се похвалят изключително малко градове в света. Възрожденските къщи в Стария град  и техните дворове също се превръщат в сцени на различни видове изкуства.

Поне 12 причини Пловдив да е найдобър град за живеене
netinfo

III. Градът по тепетата е истински жив град и през 4-те сезона на годината. Събитията, които се случват между паветата на Капана, Главната и калдъръмените улици към Стария град, безспорно могат да определят Пловдив, като град, в който може да се случва всичко и по всяко време. Главната улица е една от най-дългите в Европа и се превръща в любимо място за разходка и пазаруване дори и на тези, които за първи път стъпват на пловдивска земя. Това е основната пешеходна зона в града, чиято атмосфера е наситена с пластове от различни епохи и духа на съвремието. Изкушенията за глътка кафе и нещо за похапване в приятна атмосфера са много – от  сладоледения салон, през слънчевите кафенета с маси на открито, различни фюжън ресторанти и подканящи приятелски места за любителите на традиционната българска и чуждата кухня. Само на Главната в Пловдив можеш за една разходка време да пиеш гръцко, турско или италианско кафе, да опиташ руски или китайски чай, да похапнеш арменско ашуре или еврейски сладкиш с ябълки.

IV. Градът ни е с уникални природни дадености, с потенциал за превръщането им в прекрасни туристически атракции и зони за релакс. За пръв път се подготвя програма за управление на  Младежкия хълм, Дановия хълм и Бунарджика. Търси се решение за проект за Небет тепе-мястото, където е възникнал животът тук преди хилядо години. Цар Симеоновата и Дондуковата градина, които са едни от първите паркове в България, също са на път да си върнат притегателната сила за всички пловдивчани и гости на града. Парк „Отдих и култура“ край Гребения канал и ''Лаута''  несъмнено имат ключово значение за зелената система и огромна екологична стойност за града.

Несъмнено залените площи и отношението към екологичния начин на живот също са сред основните критерии за всеки добър град за живеене.

Въпреки парковете и инвестициите в зелени площи, нова почистваща техника и т.н….чистотата на атмосферния въздух е нещото,  което всеки пловдивчанин  трябва да превърне в собствена кауза... Системата за „умно управление на трафика“ може да помогне за това да намалеят вредните газове, климатичните особености обаче не могат да бъдат променени. Но не без значение е изборът на всеки от нас - дали ще се качим на колелото или на колата, дали ще запалим печката с въглища или ще изберем по-екологичен начин за отопление на дома си.

Един от критериите на най-добрите градове за живеене е средната продължителност на живота. Данните за пловдивчани показват, че тя е 75,05 години, която е по-висока от средната за страната.

Поне 12 причини Пловдив да е найдобър град за живеене
netinfo

V. Пловдив е част мега проекта „Тракия икономическа зона“, градът се оформя и като новата аутсорсинг и IT дестинация в България, което е предпоставка за откриване на хиляди работни места и повишаване стандарта на живот на много млади хора. До момента заводите в „Тракия икономическа зона„ са наели над 15 000 специалисти от Пловдив и региона, а прогнозите са, че през следващите години има потенциал за разкриването на още 30 000 позиции – както за висококвалифицирани специалисти, така и за такива с основно образование, което се предполага, че ще реши и част от социалните проблеми с ромското население. В ТИЗ ще работи и специален център за квалификация на кадрите, който ще дава предимство на младите хора, които завършват 7-те големи университетa в Пловдив и  колежите с технически и икономически специалности, както и тези с дипломи от елитните езикови и професионални училища.

VI. Пловдив бе първият български град, обявен за Европейски град на спорта през 2014 г. Възможностите за спорт и активни занимания, балансът между работата и свободното време, също са сред най-важните показатели за всеки един добър град за живеене. През 2014г бяха изградени 30 площадки за street workout, а до края на 2015г веломрежата в града ще бъде 60км.  В Пловдив има десетки спортни площадки, тренировъчни зали, футболни игрища, спортни коплекси и фитнеси, зали за танци, картинг писта. Единственият недостиг е са плувни басейни на закрито, но предстои изграждането на комплекс с 50-метров басейн. В кв. Коматево се намира най-модерната спортно-възстановителна база в България – Футболен комплекс „Ботев 1912”. През тази година предстои завършването на единствената в Югоизточна Европа  Многофункционална спортна зала. В нея ще могат да се практикуват 28 вида спорт, ще има писта за колоездене  с олимпийски размери и над 6 500 седящи места.

Поне 12 причини Пловдив да е найдобър град за живеене
netinfo

VII. И нещо, с което не могат да се похвалят много градове, не само в Европа, но и в света…Пловдив е един от градовете с най-добре изградена мрежа с безплатен безжичен интернет на обществени места – по цялата Главна, в „Капана“ и Стария град, в Цар Симеоновата градина, в голяма част от автобусите от градския транспорт, в някои паркове и на различни обществени места може спокойно да се ползва интернет. Потребителите дори имат възможност приоритетно да се запознаят и с актуалните новини от Пловдив. Всички по-големи обществени заведения и публични сгради в града предлагат на клиентите си безплатен wi-fi.

VIII. Броят места за паркиране и престой в задръстванията са най-проблемните критерии. В сравнение с големите градове в  България обаче Пловдив е един от най –спокойните в това отношение. Въпреки, че има обособени 35 000 паркоместа, не можем да се похвалим, че ни стигат и че ни е удобно да  паркираме навсякъде, но така е във всеки европейски град. Затова пък  в най-пиковите часове изчакването по оживените булеварди и кръстовища е не повече от 3-4 минути. Само да си представим как е да живеем в град, в който са ни необходими минимум 40 -50 минути, за да стигнем до работното място и още толкова, за да си вземем детето от градината и да се приберем вкъщи. Съгласно  Генералния  план за организация на движението  ”Синя зона” обхваща 2150 паркоместа на 85 улици в централната градска част, а през 2014г бе въведен специален режим на паркиране – „Зелена зона” в кв. „Капана“

IX. Наличието на модерна апаратура и добри специалисти в здравните заведения на територията на града, също е сред основните показатели за по-добро качество на живот.  През 2014 г. успешно приключи проекта „Изграждане на модерен лъчетерапевтичен комплекс в „КОЦ – Пловдив“, в който ще бъдат лекувани пациенти от цяла Южна България. В града има много частни клиники, общински  здравни заведения, университетска болница и многопрофилна болница за активно лечение с над 60-годишна история. Клиниката по кардиология на УМБАЛ ” Св. Георги” и Клиниката по съдова хирургия и ангиология разполагат с най-модерната апаратура за лечение на инфаркт. В болничното заведение има нова хибридна операционна, в която се извършват всякакви съдови операции. АГ-отделенията в Пловдив разполагат с 52 кувьоза, 2 термолегла и 2 транспортни кувьоза.

X. Освен местата за релакс и забавление, известните туристически обекти и паметници на изкуството, от значение в класациите на най-добрите градове са и по-атрактивните места за посещение. За пръв път след годините на комунизма, Пловдив е на път да се сдобие  с модерен Природонаучен музей и Зоологическа градина от европейски тип. Макар и проектите да се реализират не толкова бързо, колкото ни се иска, факт е, че  през 2014 г. в реконструкцията на Природонаучния музей са инвестирани почти 1млн. лв. бюджетни средства. 360 000 лв. от общата сума е стойността на планетариума, като дигиталната конфигурация е от най-ново поколение, каквито има едва в около 40 други планетариуми по света. Стартира изграждането и на най-модерния зоопарк в България. Увеличение на територията на зоологическата градина е с над 30дка.
Тя ще разполага с 22 хабитата с различни животни и условия, близки до естествената среда, екологични детски площадки, атракциони и др. Стойност на проекта е 4,5 млн. лв.

XI. Пловдивчани не са сред най-активните участници в националните протести, но за сметка на това изразяват категорично гражданската си позиция по важните за града проекти. Организирането на шествия и митинги по важни казуси и в защита на определни каузи са най-масови в Пловдив и предизвикват не само обществен, но и институционален интерес. Сред най- активните са и представителите на екологичните организации, чиито действия са важен коректив по изграждането на проекти като Цар Симеоновата градина, Втори гребен канал и др. За генералните решения, свързани с управлението на града,  се организират обществени обсъждания, които обикновено преминават в разгорещени дебати. Гражданската активност също е сред основните критерии, които са показател за градовете с най-високо качество на живот.

XII. Не на последно място е от значение и криминогенната обстановка и спокойствието на жителите на града. Данните за 2014-та г. показват, че кражбите на автомобили са намалели двойно (откраднати са 86 автомобила, при 163 през 2013-та). От миналата година в ОД на МВР Пловдив е разкрито специално звено за противодействие на престъпления, свързани с МПС. По коефициент на престъпност Пловдив се нарежда на 17-то място в страната. В сравнение с големите областни дирекции на МВР в страната взломните кражби са също чувствително по-малко.

ЗА ПЛОВДИВ МОЖЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ТУК