Тържествена заря-проверка на площад „Народно събрание” по случай Трети март
Тържествена заря-проверка на площад „Народно събрание” по случай Трети март / снимка: БГНЕС

На площад "Народно събрание" в столицата се проведе тържествената заря-проверка по случай Националния празник на България - Трети март.

Президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на Българската армия в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министри, депутати и представители на дипломатическия корпус.

Трети март е онази паметна дата, на която България се завърна на картата на Европа. Този триумф на историческата справедливост бе мощен стимул за развитие, но само първа стъпка в дългия път на политическо и обществено изграждане на Третата българска държава. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената проверка-заря по повод на Националния празник на България - Трети март.

На церемонията на площад "Народно събрание" присъства целият политически, духовен и военен елит. Президентът Росен Плевнелиев пожела българите да запазят възрожденския си стремеж и да бъдем равнопоставени на останалите европейски страни. По-рано премиерът Бойко Борисов отправи сходно пожелание, в което призова да запазим единение и смирение, защото само заедно можем да постигнем целите си.

За единството на държавата, църквата и народа се помоли и патриарх Неофит. В храма „Александър Невски" той отслужи благодарствен молебен.

Чествания по повод Освобождението имаше в цялата страна през целия ден.