С тържествен концерт в Москва беше отбелязано Освобождението на България
С тържествен концерт в Москва беше отбелязано Освобождението на България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

С тържествен концерт в Москва беше отбелязана 137-годишнината от Освобождението на България, съобщи пресслужбата на фондация "Устойчиво развитие за България".

Концертът се проведе в престижната московска концертна зала на Централния дом на работниците на изкуствата в центъра на руската столица. Гостите бяха приветствани от посланика на България в Руската федерация, Бойко Коцев и от председателя на фондация "Устойчиво развитие за България", Станка Шопова.

В концерта участваха известните български изпълнители Бисер Киров и Грета Ганчева, както и Драгомир Драганов. В края на концерта Бисер Киров вдигна на крака публиката с песента "Моя страна, моя България".

От руска страна участие взеха президентът на Международния фестивал "Златен Витяз", народният артист на Русия Николай Бурляев, както и поетът Владимир Исайчев, както и 250 деца от московски хорове и танцови формации. По време на концерта прозвучаха популярни песни от български автори, както и "Хубава си, моя горо", която беше изпълнена от московските деца. Всички деца участници в концерта са почивали в СОК "Камчия" в България и са участвали в провелия се в Камчия фестивал "Москва пее", както и в традиционния фестивал "Звездите на Камчия". Тези деца са живо доказателство за приемствеността в дружеските българо-руски отношения, както и за огромната роля на творчеството в тези отношения.

Сред гостите на концерта бяха представители на руското Външно министерство, на Московското правителство, на Славянския фонд на Русия и на Съюза на приятелите на България, както и ветерани, ръководители на детски смени и отряди, и деца, почивали в СОК "Камчия". Организаторите отбелязват, че концертът се превърна в среща на високо художествено майсторство на български и руски творци.

Руският войник винаги е бил войник освободител, напомни по-рано днес заместник-министърът на външните работи на Русия Алексей Мешков на церемония по полагане на венци пред паметника на гренадирите, паднали в боя край Плевен, съобщи ТАСС. Церемонията се състоя по случай 137-мата годишнина от края на руско-турската война (1877-1878 г.) и Деня на Освобождението на България от османско иго, и възстановяване на българската държавност, отбелязва агенцията.

"Действително, днес е много знаменателно събитие за нашия народ, в живота на България", заяви Мешков. "137 години изминаха от момента, когато България стана свободна след столетия на чуждо владичество. Това бе сторено от обикновени хора - руския войник и българският опълченец", добави той.

"Руският войник винаги е бил войник освободител. Така е било преди 200 години, така е било преди 137 години и така е било преди 70 години", подчерта руският заместник-външен министър. Той отбеляза, че когато е посещавал България му е било много приятно да види "как там пазят паметта на руските войни и генерали, сражавали се в тази много важна освободителна война на Балканите". "Желая успех на руско-българските отношения", заяви в заключение Мешков.

От своя страна посланикът на България в Русия Бойко Коцев заяви: "Преди пет века нашата страна вървеше към този ден, пътят бе дълъг и труден. В тази война рамо до рамо са се сражавали руският войник и българският опълченец. През четирите месеца на обсадата на Плевен са загинали 31 хиляди руски войници".

Коцев отбеляза, че макар заради западните страни войната от 1877-1878 г. не е довела до обединяването на всички български територии, тогава са били заложени основите на бъдещата независимост на единна България.

"Това е свят за нас празник, това са светли страници от общата история на вековните отношения, опиращите се на дружбата", изтъкна той. "Никакви конюнктурни ситуации няма да премахнат нашите вековни връзки", добави Бойко Коцев, цитиран от ТАСС.

Източник: БТА