Плевнелиев: 3 март е датата, на която България се завърна на картата на Европа
Плевнелиев: 3 март е датата, на която България се завърна на картата на Европа / снимки: БГНЕС

Трети март е онази паметна дата, на която България се завърна на картата на Европа. Този триумф на историческата справедливост бе мощен стимул за развитие, но само първа стъпка в дългия път на политическо и обществено изграждане на Третата българска държава. Това каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената проверка-заря по повод на Националния празник на България - Трети март.

По думите на Плевнелиев, ако днес можем да се наречем свободни, то това не би било възможно без поколения български просветители, революционери и национални герои, без Раковски и Караджата, без Ботев и Левски, без будителите и възрожденците, без строителите на съвременна България.

Днес се прекланяме пред делото на всички знайни и незнайни герои и жертви, които българският народ даде в борбата си за национална независимост, каза още държавният глава. По думите му в този ден сме обединени в своята признателност и почит към хилядите руски воини и доброволци от много други народи - румънци, финландци, поляци, украинци, сърби, черногорци, естонци, литовци, латвийци, загинали в освободителната за българите Руско-турска война от 1877-1878 година.

Подвигът им няма да бъде забравен и българският народ винаги ще се прекланя с благодарност пред тяхната саможертва, заяви Плевнелиев.

Плевнелиев 3 март е датата на която България се завърна на картата на Европа
netinfo

Той припомни и думите на стария поборник Цеко Петков към българските опълченци пред Самарското знаме: "Нека това знаме да изходи открай-докрай родната земя, нека то отрие сълзите на тъжните очи на нашите майки, жени и дъщери, да бяга под това знаме всичко поганско, зло и нечисто, а след него да легне мир, тишина и благоденствие." Наистина тази благословия се превърна в пророчество, заяви президентът.

Росен Плевнелиев изрази убеденост, че в нашия век на изпитания и предизвикателства ще съхраним възрожденския стремеж на българите да изковем своето достойно място в европейското семейство и да бъдем равни на другите европейски народи.

Плевнелиев 3 март е датата на която България се завърна на картата на Европа
netinfo

В началото на тържествената проверка-заря президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на Българската армия в присъствието на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министри, депутати, ръководители на официалните вероизповедания у нас, столичния кмет Йорданка
Фандъкова и представители на дипломатическия корпус.

Тази вечер в Централния военен клуб държавният глава дава традиционния прием по повод на Трети март.

Плевнелиев 3 март е датата на която България се завърна на картата на Европа
netinfo