Паметник на генерал Черевин откриха в Смолян
Паметник на генерал Черевин откриха в Смолян / снимка: Ева Тошева, Дарик радио Пловдив

Паметник на генерал Пьотр Черевин откриха в смолянския квартал Устово, където бе отбелязан тържествено националният празник на България и 137 години от българската свобода.Предложението за паметник на генерал Черевин е направено от читалищното настоятелство и от жителите на квартала, като е одобрено от Общински съвет - Смолян.

Бронзовият барелеф е дело на местния скулптор Ангел Бебелеков. Средствата са събрани от дарения от местни хора и фирми, община Смолян също е подпомогнала тази инициатива. Гранитният камък, на който е поставен бронзовият барелеф на генерал Черевин и вертикалната планировка, са дарение от устовеца Георги Пепеланов.

На 17 януари 1878г. в Устово тържествено е посрещната Казашката кавалерийска бригада на генерал Пьотр Черевин. Тук се създава първото българско управление, което работи до Берлинския договор. В Устово има и улица с името му, но досега нямаше паметник, където признателните родопчани да положат венци и цветя, за да почетат генерал Пьотр Черевин.

Освободителният поход през януари 1878 г. остава завинаги в паметта на родопчани и има важна роля за по-нататъшното политическо развитие на този край. Подвигът на руската кавалерийска казашка бригада поставя началото на нов процес, който завършва с освобождението на Смолянския край през Балканската война от 1912 г.