Хиляди старозагорци се включиха в шествието
Хиляди старозагорци се включиха в шествието / DarikNews.bg

Хиляди старозагорци се включиха в шествието за 3 март. Те съпроводиха 300-метровия национален флаг до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". За първи път, по идея на кмета Живко Тодоров, знамето извървя трикилометровия маршрут навръх Националния празник, носено от 300 военнослужещи от Втора механизирана бригада и предвождано от конницата на прабългарската школа „Багатур" и общинското ръководство.

Походът на знамето тръгна от площада пред Община Стара Загора, където се състоя церемонията по издигане на националния трибагреник на Република България.

„ Датата 3 март 1878 г. е символ на българската свобода и българското Възраждане. След нея България започва да гради, за да бъдем днес част от цялото европейско семейство. Но на нас не ни трябва някой отвън, да ни казва какво са ценности, нито друг да ни казва ние какви сме. Защото ние българите, пазим националното си самосъзнание, пазим своя дух. Не трябва никога да забравяме, че тази дата е напоена с много българска кръв, за да дойдем до нея, сме платили прескъпо. Загубихме едни от най- свидните си герои - Левски, Ботев, хилядите загинали за Свободата. На днешната дата сме длъжни да бъдем горди, за да покажем че сме българи и сме достойни техни наследници", каза кметът Живко Тодоров.

„Радвам се, че днес на Самарското знаме ще развеем най-големия флаг в България, защото Стара Загора е един от най-българските градове - изпепелен, възкръснал отново, за да бъде днес един от най-модерните градове в България. Това показва, че с нашите общи, задружни усилия, можем да постигаме много. Това сме ние българите! Нека да бъдем заедно днес и заради всички, които нямат възможност да бъдат тук, които са далеч от България, но милеят за нея и чувстват 3-ти март като национален празник. Пожелавам им да пазят българския дух и да имат възможност един ден да се върнат", допълни кметът.

Кулминацията на празника - общоградско честване „Пред падналите за България - поклон!", бе на хълма, където българското опълчение получава своето бойно кръщение, влизайки в бой с елитната турска армия на Сюлейман паша и което местните хора наричат „старозагорската Шипка". На монумента „Самарското знаме" бе издигнат 50-метров трибагреник, който се сля с донесеното от военните знаме.

Общо 79 военнослужещи от Втора бригада положиха венци на признателност пред паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора - Паметник на Защитниците на Стара Загора в 9,45 ч., Мавзолей-костница „19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите войни в Джуранлийския бой и Паметник на загиналите във войните старозагорци.